Skip to main content
main-content
Top

04-07-2016 | Psychologie | Nieuws

Korter behandelen bij milde psychische problemen goed mogelijk

Een korte en krachtige behandeling werkt minstens even goed als de gangbare behandeling bij mensen met milde tot matige depressie of angststoornissen. Dat blijkt uit onderzoek van Denise Meuldijk, die op 23 juni promoveerde aan het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC).


Meuldijk vergeleek de ‘Kort en krachtig’-behandeling met de gangbare behandeling. De verkorte behandeling werkte niet alleen minstens even goed; patiënten waren gemiddeld meer tevreden dan bij de gangbare behandeling.

Kort en krachtig

Vanwege hoge kosten en wachtlijsten in de geestelijke gezondheidszorg is er behoefte aan kortere behandelingen. LUMC en GGZ Rivierduinen, een regionale organisatie voor geestelijke gezondheidszorg, ontwikkelden daarom de ‘Kort en krachtig’-behandeling. “Die bestaat uit verschillende vormen van therapie”, vertelt psycholoog Denise Meuldijk. “Patiënten met depressie of angststoornissen krijgen bijvoorbeeld cognitieve gedragstherapie. Er zijn nog meer behandelingen, en een deel van de patiënten krijgt daarnaast medicijnen.” De ingrediënten zijn hetzelfde als bij de gangbare behandeling, alleen gaat het om minder sessies; zeven, in plaats van bijvoorbeeld twaalf. “De behandeling is heel strak georganiseerd. Patiënten stellen samen met de therapeut doelen vast en hebben wekelijks contact. Ze krijgen ook huiswerkopdrachten mee en dragen zelf een grote verantwoordelijkheid.”

Bredere inzet

Meuldijk ontdekte dat de verkorte behandeling goed werkte. “De psychische klachten verminderden en de kwaliteit van leven en de algemene gezondheidstoestand van de patiënten ging vooruit, minstens even goed als bij de gangbare therapie”, vertelt ze. “De verkorte behandeling leidde bovendien sneller tot verbetering.” Over het algemeen waren patiënten tevredener. “Wij raden daarom aan om de ‘Kort en krachtig’-behandeling breder in te zetten in de GGZ, ook met het oog op de wachtlijsten. Het is een goede optie voor patiënten in de generalistische basis-GGZ. Daarbij gaat het om psychische problemen die te ernstig zijn voor de huisarts of praktijkondersteuner, maar niet ernstig genoeg voor de gespecialiseerde ggz.” De gebruikte protocollen voor Kort en krachtig zijn online op AWP Rivierduinen-LUMC te vinden.

Niet goedkoper

Helaas werd niet aangetoond dat de ‘Kort en krachtig’-behandeling goedkoper was dan de gangbare behandeling. Dat is verrassend, want je zou toch verwachten dat een behandeling met minder sessies kosten bespaart? “Dat klopt. Waarschijnlijk speelt het mee dat dat de gangbare behandeling minder strak is georganiseerd en er daarom pas later gestart wordt”, denkt Meuldijk. “Dan zijn er minder kosten gemaakt op het moment waarop we de behandelingen vergeleken.”

Bron: LUMC

Tip:  Ook eens per twee weken de (gratis) BSL nieuwsbrief Psychologie ontvangen met nieuws, artikelen, (nieuwe) boeken en bij- en nascholing? Meld u hier aan >>

Gerelateerd

Onze productaanbevelingen

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijf je als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen jouw vak. Met het online abonnement heb je toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kun je op je gemak en wanneer het jou het beste uitkomt verdiepen in jouw vakgebied.

Beeldrechten