Skip to main content
main-content
Top

03-11-2020 | Psychologie | Nieuws

Kennisagenda P3NL: 10 kennishiaten ggz

P3NL heeft een kennisagende gelanceerd. Deze agenda helpt om vanuit wetenschappelijk onderzoek zo praktisch mogelijk en goed onderbouwd je behandeling te geven, aldus 3PNL.

3PNL wil de zorg voor álle cliënten verbeteren en duidelijk maken welke wetenschappelijke kennis daarvoor nodig is. Met de nieuw samengestelde kennisagenda zijn de 10 belangrijkste kennishiaten vanuit de praktijk verzameld. Deze 10 onderwerpen vragen om meer wetenschappelijk onderzoek vanuit de praktijk, zodat behandelaars deze kennis kunnen gebruiken om de zorg te verbeteren.

10 kennishiaten:

  1. Op welke wijze kunnen we interventies aanpassen voor mensen met een LVB en/of ASS zodanig dat ze effectief zijn?
  2. Wat is de effectiviteit van het toevoegen van behandeling gericht op slaap bij standaard psychologische of somatische behandeling?
  3. Wat is een effectieve behandeling voor dissociatieve klachten en/of dissociatieve stoornis?
  4. Is kortdurende intensieve behandeling (kosten-) effectief vergeleken met reguliere behandeling?
  5. Hoe werkzaam zijn effectief bewezen interventies bij kinderen wanneer deze door zorgprofessionals in onderwijs, wijkteams, CJG, of POH-GGZ wordt uitgevoerd?
  6. Wat is de (kosten-)effectiviteit van de POH-GGZ?
  7. Welke behandeling werkt voor wie?
  8. Wat zijn werkzame elementen in behandeling?
  9. Wat zijn de korte- en langetermijnbijwerkingen van psychotherapie?
  10. Op welke wijze kunnen we e-health beter implementeren bij diverse doelgroepen?

De kennisagenda kan gebruikt worden voor prioriteren onderzoek en subsidie. Overkoepelend wil P3NL de subsidiekalender op structurele basis monitoren en relevante calls onder de aandacht brengen bij lidverenigingen en onderzoekers.

P3NL is de belangenorganisatie voor drie beroepsgroepen in de ggz: psychologen, psychotherapeuten en pedagogen. Leden zijn: NVGzP, VPeP, EMDR, NWS, NIP, VKJP, VGCt, NVRG, poh-ggz, NVO, LVMP, VVP en NBTP.

Bekijk hier het uitgebreide Kennisagenda document (pdf) >

Bron: P3NL


Onze productaanbevelingen

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijf je als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen jouw vak. Met het online abonnement heb je toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kun je op je gemak en wanneer het jou het beste uitkomt verdiepen in jouw vakgebied.

Beeldrechten