Skip to main content
main-content
Top

24-01-2020 | Psychologie | Nieuws

Jim van Os in NRC: 'Chronisch zieken worden te ingewikkeld gevonden'

De ggz is vastgelopen. Psychiater en hoogleraar Jim van Os geeft in het NRC van 21 januari jl. 5 oplossingen voor de Kamer om hier verandering in te brengen. Hoe kan het systeem wél werken voor mensen die het hard nodig hebben?

 1. Stop met medicalisering van alle leed; maak mensen weerbaar
  Maak kinderen en jongeren weerbaar zodat ze met tegenslag en de eisen van deze tijd kunnen omgaan.
 2. Stop de marktwerking in de ggz, die geeft perverse prikkels
  De vraag naar psychische zorg is oneindig. 40 procent van de bevolking krijgt ergens in zijn leven een depressie, paniekaanvallen of een angststoornis. Elk jaar heeft 20 procent van de bevolking psychische problemen. De GGZ kan maar 7 procent van de bevolking helpen. 3 Procent van de bevolking is chronisch ziek, zoals schizofrenie en diepe depressie. Deze complexe cliënten, met vaak persoonlijkheidsstoornissen, eet- of agressiestoornissen daar moet de ggz zich op richten. 
 3. Neem ervaringsdeskundigen serieus
  Websites, online communities en gratis inloopcentra in de gemeente, waar ervaringsdeskundigen, oud-patiënten elkaar helpen en opleiden hebben goede resultaten, waar de ggz vaak geen antwoord meer heeft.
 4. Stop de super-specialisatie
  Veel patiënten hebben verschillende stoornissen tegelijk en hebben baat bij een goede therapeutische relatie. Wie geen complexe patiënten voorrang wil geven en wil behandelen, hoort niet in de ggz thuis.
 5. Financier de zorg uit één pot, en niet drie zoals nu (Wmo, Zorgverzekeringswet en Wlz)
  Laat rond dezelfde cliënt, de psychiatrisch verpleegkundige in de wijk, samenwerken met de huisarts en met de mensen die worden betaald door de gemeente. En er moeten werkplekken komen voor psychiatrische patiënten, waar ze voor een vergoeding betaald werk kunnen verrichten, als opstap naar een gewone baan.

  Lees het volledige artikel op NRC.nl van 21 januari 2020. Een versie van dit artikel verscheen ook in NRC-Handelsblad van 22 januari 2020.

Gerelateerde informatie

Aanbevolen

2018 | Boek

Persoonlijke diagnostiek in een nieuwe ggz

De DSM-5 voorbij!

Kritiek op de DSM-5 is even gemakkelijk als noodzakelijk. De bijdrage van dit internationale classificatiesysteem aan het kapitalistische ‘spel’ tussen farmaceuten, psychiaters, verzekeraars en politici moet ter discussie gesteld worden. Door de …

Aanbevolen

2018 | Boek

Innovatief leerboek persoonlijke psychiatrie

Terug naar de essentie

Psychiatrie is een prachtvak. In 150 jaar is ook eindeloos veel kennis vergaard. En we hebben slimme structuren bedacht voor het optimaliseren van hulpverlening. Maar zijn we inmiddels niet verdwaald in onze goede bedoelingen? Zien we elk …

Aanbevolen

2018 | Boek

Goede GGZ!

Nieuwe concepten, aangepaste taal en betere organisatie

Dit boek gaat imponeren.

· Concreet over GGZ als optimaal effectieve hulpverleningsdiscipline.

· Concreet over een organisatie die echt toegesneden is op goede GGZ.

· Concreet over het beste gereedschap dat GGZ-hulpverleners ten dienste staat …

Aanbevolen

29-10-2018 | Psychologie | Nieuws

GGZopmaat als tegenwicht GGZ Nederland

Zorgprofessionals en (voormalige) ggz-cliënten hebben de handen ineen geslagen en ‘GGZopmaat’ opgericht. De initiatiefnemers willen een “stevige gesprekspartner” worden voor overheden en zorgverzekeraars en tegenwicht bieden aan werkgeversorganisatie GGZ Nederland. Zorgverzekeraars moeten contact hebben met het hele ggz-veld, en niet alleen met institutionele partijen, stelt GGZopmaat.

Aanbevolen

01-06-2016 | Interview | Uitgave 4/2016

‘Goede geestelijke gezondheidszorg lever je in de wijk’

Psychiatrische zorg met nauwelijks nog bedden. Dat is wat Philippe Delespaul verstaat onder ‘Goede GGZ’. In het recent verschenen boek Goede GGZ! Nieuwe concepten, aangepaste taal en betere organisatie pleit de hoogleraar ‘Innovaties in de GGZ’ …


 

Onze productaanbevelingen

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijft u als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen uw vak. Met het online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

Beeldrechten