Skip to main content
main-content
Top

08-06-2017 | Psychologie | Nieuws

Jaap Christoffelspenning voor onderzoeker en klinisch psycholoog Iva Bicanic

Klinisch psycholoog Iva Bicanic is onderscheiden met de Jaap Chrisstoffelspenning voor bijzondere verdiensten op het gebied van de zorg voor psychisch getraumatiseerde kinderen. Zij ontving de penning 7 juni tijdens het symposium 'Nieuwe Ontwikkelingen in de Kennis en Behandeling van Psychotrauma'.


Iva Bicanic heeft als onderzoeker en behandelaar bijzondere belangstelling voor acute slachtoffers van aanranding en verkrachting. Zij ontvangt de Jaap Chrisstoffels penning  omdat zij met succes bevorderd heeft dat iedereen die kort geleden seksueel geweld heeft meegemaakt toegang heeft tot vroegtijdige (medische) hulp, geïntegreerd met sporenonderzoek. Op vijftien locaties verspreid over het land werken politie en (medische) hulpverleners nu nauw samen volgens landelijke kwaliteitscriteria in het belang van slachtoffers van recent seksueel geweld. 

Iva Banic werkt vanaf 1997 met kinderen, jongeren en jongvolwassenen die seksueel misbruik hebben meegemaakt. Voor deze doelgroep ontwikkelde zij, samen met collega’s, de behandelmethodieken Horizon en STEPS. Ook het onderwerp van haar proefschrift (2014), Psychological and biological correlates of rape in female adolescents, betrof seksueel geweld. Banic is bestuurslid van de Vereniging EMDR Nederland, hoofdredacteur van het EMDR Magazine en actief in de Taskforce ‘Effectieve Traumabehandeling Kind en Gezin’. 

De Jaap Chrisstoffels penning is een onderscheiding die in het leven is geroepen door de voormalige stichting Frijling Prins Fonds. De toekenning wordt verzorgd door de afdeling kinder- en jeugdpsychiatrie van het AMC en het Centrum Traumagerelateerde Stoornissen van de Bascule, in samenwerking met andere kinder- en jeugdtraumacentra in Nederland. Dit ereblijk is vernoemd naar de in 2006 overleden kinder- en jeugdpsychiater Jaap Chrisstoffels, die zich zijn leven lang heeft ingezet voor de zorg aan getraumatiseerde kinderen. De penning wordt om de twee jaar uitgereikt aan een in Nederland woonachtige man of vrouw, met bijzondere verdiensten op het gebied van de zorg voor psychisch getraumatiseerde kinderen. Eerdere winnaars waren Francien Lamers-Winkelman (2009), Carlijn de Roos (2011), Renée Beer (2013) en Trudy Mooren (2015).

Gerelateerde informatie

Aanbevolen

01-12-2015 | Frictie | Uitgave 4/2015

Traumaverwerking: Waarom niet?

Therapeuten nemen de behandelrichtlijnen voor posttraumatische stressstoornis (PTSS) bij kinderen te weinig in acht, zo blijkt uit Amerikaans onderzoek. Het is niet bekend in hoeverre die richtlijnen in Nederland nageleefd worden bij getraumatiseerde…


Aanbevolen

01-10-2014 | Artikelen | Uitgave 3/2014

Signaleren van posttraumatische stressklachten bij kinderen en adolescenten: betrouwbaarheid en validiteit van de screeningslijst CRIES-13

Vroegtijdige signalering van posttraumatische stressstoornis (ptss) is van belang ter preventie van chronische problematiek en om kinderen tijdig en effectief te behandelen. De Children’s Revised Impact of Event Scale (cries-13) is een korte screenin…


Aanbevolen

26-04-2017 | Psychologie | Nieuws

CAPS-CA brengt PTSS bij jongeren in kaart en geeft hen het gevoel dat er geluisterd wordt

Rik Knipschild, psychotraumatoloog en GZ-psycholoog en Liesbeth Wasterval, kinder- en jeugd psychiater, werken beiden bij de psychiatrische crisisafdeling van Karakter kinder- en jeugdpsychiatrie. BSL Testweb ging met hen in gesprek over hun ervaringen met de CAPS-CA.


Aanbevolen

30-05-2013 | Web-TV on demand | E-learning

Complex trauma bij kinderen – de focus op dissociatie

De on-demand uitzending van de web-tv Complex trauma – de focus op dissociatie duurt 1 uur. De live uitzending heeft eerder plaatsgevonden op 30 mei 2013.


Aanbevolen

2010 | wo | Boek

Complex trauma

Diagnostiek en behandeling

Dit boek richt zich op de behandeling van ernstig getraumatiseerde mensen, zoals oorlogsgetroffenen, vluchtelingen en asielzoekers, veteranen, mensen met ernstige beroepsgerelateerde traumatisering en personen met problematiek ten gevolge van vroegkinderlijke traumatisering.Onze productaanbevelingen

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijft u als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen uw vak. Met het online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

Beeldrechten