Skip to main content
main-content
Top

09-08-2018 | Psychologie | Nieuws

Inzet ervaringsdeskundigen kan aantal heropnames psychiatrie verminderen

De inzet van ervaringsdeskundigen in de ggz kan helpen het aantal heropnames na een acute psychiatrische crisis te verminderen. Dit blijkt uit Brits onderzoek waarvan de resultaten zijn gepubliceerd in het medische tijdschrift The Lancet, meldt Medisch Contact.

De onderzoekers richtten zich op 441 mensen die onder behandeling van een crisisteam waren. Na ontslag door het crisisteam kon de helft gebruikmaken van een getrainde ervaringsdeskundige die hen ondersteunde bij zelfmanagement via een werkboek voor persoonlijk herstel. De rest kreeg dit boek thuisgestuurd.

Na een jaar was bij 29 procent van de interventiegroep sprake geweest van een acute heropname of herstart van crisishulp, tegenover 38 procent van de controlegroep. De interventiegroep bleef ook langer uit de zorg. Er waren verder geen verschillen in andere uitkomsten zoals ernst van symptomen, omvang van het sociale netwerk of eenzaamheid. Dat is volgens de onderzoekers opvallend, want sociale steun of verbetering van het ziektebeeld zouden een verklaring kunnen vormen voor het verschil in heropnames.

Extra onderzoek

Extra onderzoek is nodig om te achterhalen waarom de inzet van ervaringsdeskundigen leidt tot minder heropnames na een acute psychiatrische crisis, stellen de commentatoren bij het onderzoek. "We moeten het doen met een complexe interventie die heropnames lijkt te verminderen, maar we hebben weinig inzicht in welke elementen van de interventie daaraan bijdragen: bijvoorbeeld de steun van en het uitwisselen van ervaringen met de ervaringsdeskundige, actief met het werkboek bezig zijn of veranderingen in het gedrag die niet zijn gerapporteerd", aldus het commentaar. (ANP)

Bron: Skipr.nl

Gerelateerde informatie

Aanbevolen

01-06-2016 | Interview | Uitgave 4/2016

‘Goede geestelijke gezondheidszorg lever je in de wijk’

Psychiatrische zorg met nauwelijks nog bedden. Dat is wat Philippe Delespaul verstaat onder ‘Goede GGZ’. In het recent verschenen boek Goede GGZ! Nieuwe concepten, aangepaste taal en betere organisatie pleit de hoogleraar ‘Innovaties in de GGZ’ …


Onze productaanbevelingen

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijft u als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen uw vak. Met het online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.