Skip to main content
main-content
Top

14-01-2021 | Psychologie | Nieuws

Inzet e-health bij mensen met ernstige psychiatrische aandoeningen is moeilijk

Op 11 januari verdedigde Titus Beentjes, promovendus en verpleegkundig specialist ggz, zijn proefschrift 'De inzet van e-health in de behandeling van mensen met een ernstige psychiatrische aandoening; een moeizaam proces'. E-health is de hoeksteen van GGZ-beleid. In de studie van Titus Beentjes werd aan de beproefde methode Illness Management and Recovery (e-IMR) training voor mensen met een ernstige psychiatrische aandoening (EPA) een digitaal e-IMR platform toegevoegd en getest.

Het e-IMR platform werd echter te weinig gebruikt om iets te kunnen zeggen over de effectiviteit. Een aantal gebruikers rapporteerde dat het doelenvolgsysteem een monitoring toegevoegde waarde hadden. Over de video's met ervaringsverhalen waren deelnemers en trainers enthousiast omdat deze zeer bruikbaar waren om discussies en openheid te bevorderen.

Belemmerend waren het gebrek aan computers thuis bij de deelnemers en in de GGZ instellingen en de beperkte computervaardigheden van de deelnemers en trainers. Het leren omgaan met e-health bleek niet mogelijk als mensen door symptomen overweldigd worden. 

De conclusie is dan ook dat de gereedheid voor e-health bij mensen met EPA nog laag is en dat die gekoppeld is aan hun beperkingen. Deze studie toont aan dat e-health alleen ingezet moet worden als deze individueel is afgestemd op de hulpvraag en behoefte van de deelnemer. 

E-health zal moeten worden aangeboden als blended care omdat de omgang met lotgenoten en begeleiders een belangrijke rol speelt. Tevens zal e-health gepaard moeten gaan met het leren omgaan met computers en het internet.

Bron: Kenniscentrum Bipolairestoornissen

Gerelateerde informatie

Aanbevolen

27-08-2020 | Psychologie | Nieuws

Hoe staat het met de digitale versnelling door corona?

Het ministerie van VWS vroeg de Raad voor Volksgezondheid & Samenleving (RVS) om advies; wat kunnen we leren van de versnelling in de digitale zorg na de corona-crisis?

Aanbevolen

01-06-2020 | Artikel | Uitgave 3/2020

De grote voordelen van blended care

EHealth is volop in ontwikkeling en dat biedt allerlei mogelijkheden om de ggz te verbeteren. Ggz-instelling iPractice heeft een nieuwe blended behandelvorm ontwikkeld, hoe werkt die in de praktijk?

Aanbevolen

28-03-2020 | Psychologie | Nieuws

Protocollen digitaal beschikbaar

Psyprotocol is een online tool met digitale behandelprotocollen, dat direct bijdraagt aan het verbeteren van jouw dagelijkse werkproces. Een tool dat ervoor zorgt dat je makkelijk tijdens de behandeling in contact blijft met je cliënt. Flexibel, persoonlijk en op afstand.

Onze productaanbevelingen

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijf je als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen jouw vak. Met het online abonnement heb je toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kun je op je gemak en wanneer het jou het beste uitkomt verdiepen in jouw vakgebied.

Beeldrechten