Skip to main content
main-content
Top

26-07-2017 | Psychologie | Nieuws

Psychologische stress en diabetes

Er zijn aanwijzingen dat psychologische stress, zoals die wordt ervaren door mensen met een depressie of een angststoornis, een uitwerking heeft op de slijtage van het lichaam. Het hebben van zo’n stoornis bleek geassocieerd met veroudering van de cellen. Personen met stemmings- of angststoornissen hebben een sterk verhoogde kans op het ontwikkelen van verschillende ouderdomsziekten zoals diabetes.


Ook de kans op hart- en vaatziekten, de ziekte van Alzheimer en kanker is verhoogd. Een interessante vraag die deze bevindingen oproept, is of mensen met een depressie of een angststoornis biologisch sneller verouderen. Een en ander blijkt uit promotieonderzoek van Josine Verhoeven, psycholoog en onderzoeker bij GGZ inGeest.

Telomeerlengte

In de Nederlandse Studie naar Depressie en Angst (NESDA) hebben Josine Verhoeven en haar collega’s, van 2.292 mensen mét en 644 mensen zonder depressie of angststoornis de telomeerlengte gemeten, een maat voor de biologische leeftijd van cellen. Telomeren zijn de beschermende uiteinden van DNA. Aangezien telomeren verkorten bij elke celdeling en daardoor geleidelijk verkorten bij veroudering, wordt telomeerlengte steeds vaker als een maat voor cellulaire veroudering gezien.

Biologische veroudering

Het hebben van een depressie of angststoornis bleek inderdaad geassocieerd met een kortere telomeerlengte, wat wijst op biologische veroudering bij mensen met een zo’n stoornis. Ontregelingen in fysiologische systemen, waaronder het immuunsysteem en de vet- en suikerhuishouding, en een ongezonde leefstijl verklaren een deel van het gevonden verband tussen depressie en angststoornissen en kortere telomeren.
Dit onderdeel van de studie deed Verhoeven samen met een collega, dr. Dóra Révész, die afgelopen vrijdag promoveerde op een ander onderzoek naar cellulaire veroudering.

Uitdaging

In haar proefschrift vond Josine Verhoeven dat telomeerlengte niet mee veranderde met veranderingen in kenmerken van depressie of angststoornissen over zes jaar tijd. De telomeren van mensen met een chronische depressie werden bijvoorbeeld niet versneld korter. De uitdaging voor vervolgonderzoek is daarom om te onderzoeken wáár in de levensloop dit verschil in telomeerlengte tussen mensen mét en zonder depressie en angststoornissen ontstaat. Hebben zulke stoornissen daadwerkelijk een directe uitwerking op het verkorten van telomeren of ligt er een derde factor, zoals bijvoorbeeld erfelijkheid, ten grondslag ligt aan de relatie?

Bron: Bohn Stafleu van Loghum


Onze productaanbevelingen

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijft u als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen uw vak. Met het online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Daarnaast vindt u praktijkgerichte nascholing: geaccrediteerde e-learnings, web-tv’s en toetsen. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

Gerelateerde thema‘s

Beeldrechten