Skip to main content
main-content
Top

15-09-2017 | Psychologie | Nieuws

Huidige inrichting zorg bemoeilijkt genezing grote groepen patiënten

De huidige inrichting van de zorg houdt de kunstmatige kloof tussen lichamelijke en psychische ziektes in stand. Dit bemoeilijkt de genezing van grote groepen patiënten, betoogt Wiepke Cahn, hoogleraar Lichamelijke gezondheid bij psychiatrische aandoeningen bij het UMC Utrecht Hersencentrum.

Zestig procent van de psychiatrische patiënten heeft ook lchamelijke aandoeningen, terwijl dertig procent van de patiënten met een lichamelijke aandoening ook psychiatrische problemen heeft. Toch is de medische wereld grotendeels blind voor dit gegeven. Behandeld wordt er vooral vanuit specialismen. "De gapende kloof tussen lichamelijke en psychische ziektes komt voornamelijk door de manier waarop de zorg op dit moment is ingericht", aldus Cahn tijdens haar oratie op 12 september bij de aanvaarding van haar leerstoel Lichamelijke gezondheid bij psychiatrische aandoeningen aan de faculteit Geneeskunde van de Universiteit Utrecht. "De scheiding tussen de geestelijke gezondheidszorg en de rest van de medisch specialistische zorg, belemmert de genezing van veel patiënten. We moeten echt af van het hokjes-denken."

Psychiatrie heeft lichamelijke gezondheid verwaarloosd

Ook de psychiatrie heeft volgens Cahn te weinig aandacht gehad voor de mens als geheel. "De levensverwachting van mensen met een chronische psychiatrische aandoening is  15 tot 20 jaar lager dan bij andere groepen. De belangrijkste doodsoorzaken zijn hart- en vaatziekten, maar ook andere lichamelijke aandoeningen, zoals diabetes en kanker komen vaker voor bij mensen met een psychiatrische aandoening. Je kunt eigenlijk wel zeggen dat de psychiatrie de lichamelijke gezondheid van patiënten schromelijk heeft verwaarloosd."

Verbeteren medicijnbeleid, leefstijl en gedrag en de wijk in

Cahn ziet op verschillende fronten mogelijkheden om een langer en beter leven voor patiënten te bewerkstelligen. "Onderzoek naar het verbeteren van medicijnbeleid is een must. Daarnaast moeten we inzetten op leefstijl en gedragsverandering. Niet makkelijk, zeker niet als je ziek bent, dus daar is gespecialiseerde ondersteuning bij nodig. Ik denk ook dat het goed is om affiniteit met de psychiatrie te toetsen bij de toelating tot de verschillende opleidingen, te beginnen met de geneeskunde. Het belangrijkste is om na te denken over een andere organisatie van zorg in Nederland. We moeten de wijk in, de gemeente betrekken, uitkeringsinstanties. Alleen door integratie van de psychiatrie in de rest van hulp- en zorgverlening zal de patiënt beter herstellen en zijn weg vinden binnen een gezondere maatschappij."

Bron: Skipr.nl

Gerelateerde informatie

Aanbevolen

15-11-2016 | Psychologie | Nieuws

Gezamenlijke aanpak somatiek en psychiatrie

Ongeveer 60% van psychiatrische patiënten heeft ook somatische aandoeningen. Omgekeerd heeft 30% van somatische patiënten ook psychiatrische problemen. Wiepke Cahn, psychiater en hoogleraar binnen het ...


 
Aanbevolen

2012 | wo | Boek

Psychologie en geneeskunde

Behavioural medicine

Bij lichamelijke klachten en ziekten spelen gedrag en psychosociale factoren een grote rol. Uit onderzoek blijkt dat ook socioculturele en politiek-economische aspecten van invloed zijn op de gezondheid van de mens. Zo kan een derde deel van de st


 

Onze productaanbevelingen

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijft u als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen uw vak. Met het online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.