Skip to main content
main-content
Top

20-09-2018 | Psychologie | Nieuws

Ervaar hoe een depressieve jongere zich voelt

3 op de 10 jongeren voelen zich depressief. In de online special 'Ik zie wat jij niet ziet - en de kleur is zwart' van NOS op 3 vertellen zes jonge mensen hoe alledaagse situaties voor hen grote obstakels zijn. In de online special kruip je één dag in het hoofd van een depressieve jongere en voel je hoe depressiviteit kan voelen.


De special maakt invoelbaar hoe lastig het contact met vrienden en familie kan zijn en hoe sociale media soms stress kunnen aanjagen. 

Aan het einde van de special vertellen de jongeren hoe zij uiteindelijk hulp hebben gezocht en of ze van hun depressie zijn afgekomen of nog onder behandeling zijn.

=> Ervaar hier 'Ik zie wat jij niet ziet - en de kleur is zwart' (tip: geluid aan zetten) >>

NOS op 3 heeft voor de special gesproken met verschillende jongeren die een depressie hebben (gehad). Van zes van hen is het verhaal vastgelegd in interviews. Daarnaast heeft de redactie diverse specialisten geraadpleegd, onder wie Yvonne Stikkelbroek (psychotherapeut van de Universiteit Utrecht en gespecialiseerd in depressies bij jongeren), alsook het CBS en het EenVandaag Jongerenpanel.

Bron: www.psychosociaaldigitaal.nl, Beam.eo.nl

Gerelateerde informatie

Aanbevolen

11-09-2017 | Psychologie | Nieuws

Er is veel meer suïcidaliteit onder jongeren dan vermoed

Ad Kerkhof is sinds 1979 betrokken bij wetenschappelijk onderzoek naar suïcidepreventie. Sinds 1996 als hoogleraar aan de VU. BSL Testweb vroeg hem wat meer te vertellen over het meetinstrument VOZZ Vragenlijst over zelfdoding en zelfbeschadiging. De VOZZ meet de ernst van suïcidaliteit bij jongeren van 12 t/m 21 jaar.


Aanbevolen

2016 | OriginalPaper | Hoofdstuk

Richtlijnenrichtlijnen voor de behandeling van suïcidale patiënten

Uitgaande van de beste ervaringen in de behandeling van suïcidale patiënten en op grond van wetenschappelijk onderzochte effectieve behandelingen zijn internationale richtlijnen geformuleerd die een handvat geven voor de praktijk van de …


Onze productaanbevelingen

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijft u als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen uw vak. Met het online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

Beeldrechten