Skip to main content
main-content
Top

27-08-2020 | Psychologie | Nieuws

Hoe staat het met de digitale versnelling door corona?

Het ministerie van VWS vroeg de Raad voor Volksgezondheid & Samenleving (RVS) om advies; wat kunnen we leren van de versnelling in de digitale zorg na de corona-crisis?

Voor wat betreft de ggz steeg het gebruik van beeldbellen tijdens COVID-19 enorm, omdat face-to-face contact bijna niet mogelijk was. Het is een technologie snel kon worden ingevoerd. In de langdurige zorg, gehandicaptenzorg en het sociaal domein is het beeldbellen minder ingezet.

De Raad constateert dat de snelle digitalisering niet blijvend lijkt te zijn, nu fysiek contact weer vaker mogelijk is. Ook de ervaringen zijn niet altijd positief.

Aanbevelingen voor doorontwikkeling digitale zorg

  • De eerste aanbeveling van de RVS aan VWS is om inhoudelijk richting te geven aan de doorontwikkeling van digitale zorg. De oude doelstellingen uit 2014 moeten vernieuwd en richting geven aan de specifieke inhoudelijke prioriteiten waar digitale zorg aan zou moeten bijdragen.
  • Om de versnelling aan te kunnen houden, zou er een nieuwe vorm van bekostiging in de zorg moeten komen, in plaats van de remmende prestatiebekostiging die er nu is. In het rapport wordt daarom voor een structurele en passende bekostiging voor innovaties, die niet vallen binnen bestaande systemen. 
  • Daarnaast zou de effectiviteit van digitale zorg geëvalueerd moeten worden om te kunnen zien wat er beter kan. Ervaringen uit de praktijk vanuit de verschillende gebruikers, kan volgens de raad helpen om te meten of de digitale zorg waardevol is.
  • Professionals in de praktijk zouden benodigde vaardigheden voor het werken met digitale zorg meer moeten ontwikkelen, zodat ze de waarde beter inzien en met de toepassingen aan de slag gaan.

Het belangrijkste is dat er diepgaande aanpassingen in de processen en organisaties nodig zijn, waardoor de digitale versnelling niet op het niveau van beeldbellen blijft steken.

Lees meer in het rapport 'Stel prioriteiten voor blijvende doorontwikkeling digitale zorg na corona, RVS >

Bron: Smarthealth

Gerelateerde informatie

Aanbevolen

13-08-2020 | Psychologie | Nieuws

Elektronische dossiervoering in de ggz schiet tekort

Bij langdurige behandelingen wordt het patiëntendossier (epd) onvoldoende bijgehouden om goede zorg te kunnen verlenen. Psychiaters, psychologen en verpleegkundigen noteren in het epd alles wat te maken heeft met de behandeling. Zo laten verschillende psychiaters 11 augustus in dagblad Trouw weten.


Aanbevolen

01-06-2020 | Artikel | Uitgave 3/2020

De grote voordelen van blended care

EHealth is volop in ontwikkeling en dat biedt allerlei mogelijkheden om de ggz te verbeteren. Ggz-instelling iPractice heeft een nieuwe blended behandelvorm ontwikkeld, hoe werkt die in de praktijk?

Aanbevolen

01-02-2019 | in de praktijk | Uitgave 1/2019

Blended therapie: een basis voor betere zorg?

In de ggz wordt steeds sterker ingezet op online interventies, vaak als aanvulling op de klassieke face-to-face-therapie. Hoe sterk is de evidentie dat blended therapie ook echt tot betere zorg leidt, en hoe krijgt blended therapie vorm in de …

Aanbevolen

28-03-2020 | Psychologie | Nieuws

Protocollen digitaal beschikbaar

Psyprotocol is een online tool met digitale behandelprotocollen, dat direct bijdraagt aan het verbeteren van jouw dagelijkse werkproces. Een tool dat ervoor zorgt dat je makkelijk tijdens de behandeling in contact blijft met je cliënt. Flexibel, persoonlijk en op afstand.

Aanbevolen

2013 | Boek

Handboek online hulpverlening

Met internet Zorg en Welzijn verbeteren

Onze productaanbevelingen

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijft u als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen uw vak. Met het online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

Beeldrechten