Skip to main content
main-content
Top

05-04-2019 | Psychologie | Nieuws

Hey, het is oké - praten over een angststoornis

Bijna 1 op de 5 volwassenen heeft te maken met een angststoornis. Om het gesprek over angst- en paniekklachten op gang te brengen, heeft staatssecretaris Blokhuis de campagne 'Hey! Het is oké, maak het bespreekbaar' gestart.


Praten over een angststoornis kan helpen, dat blijkt uit een recente peiling onder mensen met (signalen) van een angststoornis. Hierin gaf 48,1% van de jongeren en 52% van de vrouwen aan minder last te hebben van de angststoornis wanneer hij of zij erover praat.

Ook zorg het voor meer begrip bij vrienden en familie. 59,9% van de jongeren en 63,9% van de vrouwen merkt dat hij of zij na het bespreekbaar maken beter wordt begrepen door de omgeving.

De peiling is van 25 februari tot 4 maart 2019 uitgevoerd door PanelWizard in opdracht van het ministerie van VWS. Aan het deel voor mensen met een angststoornis (of signalen hiervan) namen 670 jongeren (16-25 jaar) deel en 591 vrouwen (18-45 jaar). Aan het deel gericht op omstanders namen 1.063 mensen vanaf 16 jaar deel die iemand kennen met (signalen van) een angststoornis en 1.388 respondenten vanaf 16 jaar die niemand kennen met (signalen van) een angststoornis.

Welke partijen doen mee

Met de campagne werkt VWS samen met veel partijen die actief zijn op dit terrein, zoals de Angst Dwang en Fobie stichting, MIND, GGD GHOR, Samen Sterk zonder Stigma en verschillende professionals uit de ggz.

Bron: www.heyhetisoke.nl

Gerelateerde informatie

Aanbevolen

22-09-2017 | Psychologie | Nieuws

De kans op terugval bij angststoornissen is hoog en afbouwen van antidepressiva lastig

In Nederland krijgt 1 op de 5 mensen ooit een angststoornis. Mensen met angststoornissen slikken vaak antidepressiva. Als zij na herstel van hun angststoornis proberen te stoppen met deze pillen hebben ze een hoge kans op terugkeer van klachten, ook als ze daar cognitief gedragstherapeutische begeleiding bij krijgen. 


Aanbevolen

2009 | Boek

Metacognitieve therapie bij gegeneraliseerde angst

Metacognitieve therapie bij gegeneraliseerde angst is een protocol voor hulpverleners in de geestelijke gezondheidszorg, die patiënten met een gegeneraliseerde angststoornis (GAS) behandelen. 


Aanbevolen

2010 | Boek

Cognitieve therapie bij sociale angst

De kernangst van mensen met een sociale-angststoornis is de angst dat anderen hen negatief evalueren. Zo zijn ze bang dat anderen hen dom, raar, zwak, minder, oninteressant of arrogant vinden. Cogniti ...


Aanbevolen

2019 | OriginalPaper | Hoofdstuk

Cognitieve therapie bij gegeneraliseerde angststoornis

Patiënten met een gegeneraliseerde angststoornis worden aanhoudend gekweld door overmatige angst en onbeheersbaar gepieker. De stoornis is goed behandelbaar met behulp van cognitieve interventies die zich richten op de opvattingen die patiënten …


Aanbevolen

2019 | OriginalPaper | Hoofdstuk

Cognitieve therapie bij sociale angststoornis

Sociale angststoornis is een van de meest voorkomende angststoornissen. Het is een aanhoudende angst om kritisch beoordeeld te worden in sociale situaties. Vooral het sociaal contact met anderen – van luchtige gesprekjes, meningsverschillen met …


Onze productaanbevelingen

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijf je als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen jouw vak. Met het online abonnement heb je toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kun je op je gemak en wanneer het jou het beste uitkomt verdiepen in jouw vakgebied.

Beeldrechten