Skip to main content
main-content

10-01-2017 | Psychologie | Nieuws

Het belang van herkenning van laag IQ in de GGZ

15 Procent van de Nederlanders is zwakbegaafd, met een IQ tussen de 70 en 85. Deze kwetsbare groep heeft een hoog risico op het ontwikkelen van psychische klachten en psychiatrische stoornissen. Binnen de ggz worden ze echter niet altijd goed herkend en missen daardoor een passende behandeling. 

Dit blijkt ondermeer uit onderzoek van psychiater Jannelien Wieland naar de behandeling door 26 psychiaters. Ze screende daarbij 250 volwassenen bij een ggz-instelling. 

Laag IQ herkennen

Het is belangrijk dat de patiënt begrijpt wat de psychiater zegt. Professionals in de ggz kunnen een laag IQ herkennen door te luisteren naar de manier van praten van de patiënt en door bijvoorbeeld naar het schoolverleden te vragen. Maar wat vooral helpt is ervaring opdoen met deze patiënten, zodat een juiste behandeling mogelijk is. Wieland adviseert onder andere de manier van praten en woordgebruik aan te passen, maar ook de behandeling langzamer en herhalend uit te voeren.

Bron: NOS, Trouw

Gerelateerde informatie

Onze productaanbevelingen

BSL Psychologie Totaal

Met BSL houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met een online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, tijdschriften en online nascholing. Denk hierbij aan e-learnings en web-tv's. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.