Skip to main content
main-content
Top

27-06-2017 | Psychologie | Nieuws

Gz-psycholoog door rechter berispt

Het percentage echtscheidingen lag in 2015 rond de veertig procent. Met name in vechtscheidingen krijgen hulpverleners geregeld het verzoek partij te kiezen voor één van beide partners. Recent deed een Regionaal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg een uitspraak die voor de betrokken gz-psycholoog een belangrijke les moet zijn geweest. 

In zijn pleit naar de rechter vroeg een vader de behandelend gz-psycholoog om een schriftelijke verklaring waarin zij aangaf dat hij een goede vader was, ondanks de klachten waarvoor hij bij haar in behandeling was.

De therapeut schreef die verklaring en voegde daaraan toe dat een stabiele omgeving in het belang was van de vader en de kinderen, en dat de vechtscheiding daarom maar beter snel beslecht kon worden.

De ex-echtgenote van de vader klaagde de therapeut aan en het tuchtcollege achtte de aanklacht gegrond. Volgens het college schoot de gz-psycholoog te kort op twee kernpunten:

  1. het geven van een waardeoordeel over een cliënt in een schriftelijke verklaring die geen behandeldoel dient
  2. het geven van een oordeel over een cliënt dat berust op inadequate diagnostiek. 

    (Bron: Uitspraak Regionaal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg Den Haag, d.d. 14 maart 2017, zaaknummer 2016-068.)

De zorgverlener kreeg, voor de ongetwijfeld goede bedoelingen, de maatregel van een berisping opgelegd.

Bron: GZ-Psychologie juni 2017, nieuws, Jet Heering en Marieke Hesseling

Gerelateerd informatie

Aanbevolen

2014 | Boek

Handboek scheiden en de kinderen

Voor de beroepskracht die met scheidingskinderen te maken heeft

Beroepskrachten hebben steeds vaker te maken met kinderen en jongeren van gescheiden ouders. Dan komt het erop aan adequaat te reageren op de problemen van deze kinderen en hun ouders. Eenvoudig is dat niet, maar gewapend met de kennis en inzichte


Aanbevolen

06-05-2015 | Psychologie | E-learning

Ethiek voor psychologen

Deze e-learningmodule biedt kennis m.b.t. de belangrijkste begrippen en onderwerpen in de Beroepscode voor psychologen 2015. U leert hoe u de Beroepscode in de praktijk kunt gebruiken.


Aanbevolen

01-06-2017

GZ - Psychologie 4/2017
Onze productaanbevelingen

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijft u als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen uw vak. Met het online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.