Skip to main content
main-content
Top

17-08-2017 | Psychologie | Nieuws

GZ-psycholoog CJG ingezet bij huisartsen Epe

B&W van de gemeente Epe heeft besloten om het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) subsidie te verstrekken voor de extra inzet van een gezondheidszorgpsycholoog (GZ-psycholoog) bij de huisartsen in Epe.

Deze samenwerking tussen huisartsen en CJG werkt preventief. Zo kan dichterbij huis lichtere zorg ingezet worden om onder meer de verwijzing naar specialistische zorg te verminderen. Ook wordt gekeken naar een andere manier van werken rondom bijvoorbeeld ADHD behandeling en begeleiding. Een verwijzing naar specialistische GGZ is niet altijd nodig wanneer de GZ-psycholoog de diagnostiek en de behandeling doet en de medicatiecontrole door de huisarts wordt gedaan.

Het college stelt voor twee jaar (2017-2018) budget beschikbaar om nog meer verbinding tussen huisartsen en CJG te realiseren. Wanneer ouders en kinderen vragen hebben over gezondheid, opgroeien en opvoeden dan kunnen ze zowel bij de huisarts als het CJG terecht. Bij het CJG en de huisartsen in Epe ligt een gezamenlijke rol in het verwijzen naar preventieve voorzieningen en specialistische vormen van jeugdzorg. De huisarts is de gezinsarts. Het CJG is er voor vragen over en begeleiding bij opvoeden en opgroeien voor (ouders met) kinderen van 0 tot 23 jaar.

Vroegtijdig

Door vroegtijdige ondersteuning en expertise vanuit het CJG in te zetten in de persoon van de GZ-psycholoog probeert men onnodige doorverwijzingen naar de specialistische GGZ te voorkomen. Ook wordt gekeken naar een andere manier van werken rondom bijvoorbeeld ADHD behandeling en begeleiding. Een verwijzing naar specialistische GGZ is niet altijd nodig wanneer de GZ-psycholoog de diagnostiek en de behandeling doet en de medicatiecontrole door de huisarts wordt gedaan.

Laagdrempelig

Als de huisarts en GZ-psycholoog van het CJG dichtbij elkaar werken, vergemakkelijkt dat de samenwerking; afstemming en komen ouders en kinderen snel op de juiste plek terecht. Laagdrempelige ondersteuning in de huisartsenpraktijk zorgt voor een daling in de zorgkosten in de geestelijke gezondheidszorg. In de gemeente Epe is per 1 september een extra GZ-psycholoog aangetrokken die bijvoorbeeld spreekuur kan houden bij de huisarts of op een andere manier samen met de huisarts op kan trekken. De vorm van inzet van de GZ-psycholoog is maatwerk per huisartsenpraktijk en wordt samen vormgegeven.

Bron: www.epe.nl


Onze productaanbevelingen

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijft u als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen uw vak. Met het online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.