Skip to main content
main-content
Top

12-06-2018 | Psychologie | Nieuws

Goede nazorg kan terugvalpercentage eetstoornis verminderen

De kans dat een patiënt die behandeld is voor een eetstoornis terugvalt is aanzienlijk. Dertig tot vijftig procent van de patiënten valt binnen een jaar terug in hun oude gewoonten. Goede nazorg na de behandeling kan de kans op een terugval verkleinen. PsyQ (locatie Den Haag en Rotterdam) en Stichting JIJ willen met het bundelen van de krachten rondom de nazorg voor eetstoornis patiënten  het terugvalpercentage verminderen. 


Beide partijen willen hiermee de ketenzorg een impuls geven; samen optrekken om duurzaam herstel voor mensen met een eetstoornis te kunnen bewerkstellingen.

Naast het voorkomen van terugval en het verbeteren van herstel proberen PsyQ en Stichting JIJ de behandelduur voor patiënten met een langdurige eetstoornis  binnen PsyQ te verkorten en de behandelintensiteit terug te brengen door eerder door de verwijzen naar Stichting JIJ. Deze korte lijnen moeten ervoor zorgen dat de zorg per patiënt flexibeler wordt.

Specialistische ggz

PsyQ eetstoornissen biedt behandeling aan patiënten met een (complexe) eetstoornis, zoals anorexia nervosa, boulimia nervosa en de eetbuistoornis). In veel gevallen is er sprake van bijkomende problematiek: patiënten met een eetstoornis hebben vaak ook last van persoonlijkheidsproblematiek, autisme, angst of een depressie. Behandeling wordt gegeven volgens de meest recente inzichten en richtlijnen. Ook ervaringsdeskundigen maken deel uit van de behandeling.

Stichting JIJ

Stichting JIJ biedt met circa 65 vrijwilligers mensen met een eetprobleem of eetstoornis laagdrempelige hulp en ondersteuning. Zij doet dit op basis van ervaringsdeskundigheid in een veilige en privacy gewaarborgde omgeving. Ook biedt zij een aanbod voor naasten.

Bron: www.parnassiagroep.nl

Gerelateerde informatie

Aanbevolen

2011 | Boek

Cognitieve gedragstherapie bij jongeren met een eetstoornis

Eten zonder angst

Cognitieve gedragstherapie bij jongeren met een eetstoornis is een protocol voor de behandeling van jongeren tussen de 10 en 20 jaar met een eetstoornis. 


Aanbevolen

2007 | hbo | Boek

Leven met een eetstoornis

Een eestroornis ontwricht je leven. Je fysieke gezondheid lijdt eronder, je sociale activiteiten worden erdoor beïnvoled en je werk of studie kan in het gedrang komen. Toch zoeken mensen met een eetprobleem zelden professionele hulp. Dat is jammer, w


Meer informatie over behandeling van eetstoornissen >>​​​​​​​

Onze productaanbevelingen

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijf je als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen jouw vak. Met het online abonnement heb je toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kun je op je gemak en wanneer het jou het beste uitkomt verdiepen in jouw vakgebied.