Skip to main content
main-content
Top

07-03-2017 | Psychologie | Nieuws

GGZ hekelt regeldruk

De GGZ zucht diep onder de vele regels en administratieve rompslomp die dat met zich meebrengt. Zo blijken gemiddelde ggz-instellingen ongeveer 3500 A4'tjes vol te schrijven om zich bij de zorgverzekeraars te verantwoorden voor hun geleverde zorg. Dat is omgerekend 1 kilometer papier. Psychiatrisch verpleegkundigen zijn een derde van hun behandeltijd kwijt aan administratie, ruim twee keer zo veel als de norm.


Dat stelt de koepelorganisatie GGZ Nederland maandag in een rapport over de regeldruk in deze sector. Daarvoor zijn alle spelers onder de loep genomen: gemeenten, zorgverzekeraars, het ministerie van Veiligheid en Justitie en de ggz-aanbieders.

Het kost de instellingen en de behandelaars veel tijd en geld, terwijl dat beter aan de patiënten kan worden besteed. Zo zouden ggz-aanbieders van het geld dat ze nu kwijt zijn aan aanbestedingsprocedures van gemeenten zeker zestig psychiaters in dienst kunnen nemen of ruim 130 verpleegkundigen.

Tempo

Het roer moet snel om en het kán ook anders, stelt bestuursvoorzitter Jacobine Geel van GGZ Nederland. Daarvoor moeten de partijen volgens haar gezamenlijk het probleem aanpakken en beter samenwerken. "Er zijn al stappen gezet, maar er moet nog veel worden gedaan en het tempo moet omhoog", aldus Geel.

Een van de aanbevelingen is dat inkopers als gemeenten en zorgverzekeraars hun kennis op het terrein van geestelijke gezondheidszorg moeten vergroten. Procedures voor de aanbesteding en de declaraties, de inkoop en de contracten kunnen eenvoudiger worden, onder meer door bepaalde standaarden in te voeren. (ANP)

Bron: Skipr.nl

Gerelateerde informatie

Aanbevolen

01-12-2016 | Uitgave 4/2016

Transitie en transformatie van jeugdhulp nader bekeken

De gemeenten geven vanaf januari 2015 vorm aan de transitie en transformatie van de Jeugdzorg. Sociologische uitgangspunten staan bij het transitie- en transformatieproces centraal; biologische en psychologische aspecten krijgen te weinig …


Aanbevolen

01-03-2016 | Uitgave 1/2016

De randgroepoudere blijft buiten beeld

De ‘randgroepoudere’ is iemand op leeftijd die om uiteenlopende redenen aan de rand van de samenleving is geraakt. Zich zowel in de samenleving als de reguliere zorg niet (meer) kan handhaven, zelf in de knel raakt en voor overlast zorgt. Het gaat …
Onze productaanbevelingen

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijft u als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen uw vak. Met het online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

Beeldrechten