Skip to main content
main-content
Top

15-12-2016 | Psychologie | Nieuws

Gezocht: patiënten met OCS voor onderzoek naar inzet Virtual Reality game

E-health wordt op steeds grotere schaal toegepast binnen de psychiatrie. Op dit moment onderzoeken artsen van AMC psychiatrie, afd. angstoornissen, of het mogelijk is om met een VR-game obsessive-compulsieve klachten op te wekken en tegelijkertijd de ernst van deze klachten te meten.


Als dit mogelijk is kan de VR-game in de toekomst ingezet worden bij de diagnostiek en behandeling van de OCS. DE onderzoekers testen of de VR-game klachten opwekt die ze verwachten bij mensen met OCS, zoals angst, onrust en controlebehoefte. Hiernaast willen zij graag weten of deze klachten gepaard gaan met een meetbare lichamelijke angstreactie.

Deelname aan het onderzoek bestaat uit het spelen van de game terwijl de lichamelijke angstreactie wordt geregistreerd met behulp van een klein apparaat dat uw hartslag, hartritme en zweetproductie meet

Meer informatie en aanmelden

Kent u iemand die deel zou willen nemen, dan kan diegene dat kenbaar maken door een mail te sturen naar onderzoeker M.J. van Bennekom, M.J.vanbennekom@amc.nl, telnr. 020-8913600. Het onderzoek duurt ongeveer 2 uur. De vergoeding is € 25,-.

Bron: NedKAD

Gerelateerd

Aanbevolen

2001 | Boek

Leven met een dwangstoornis


Aanbevolen

24-09-2014 | Nieuws

Dwangmatig verzamelen (compulsive hoarding) nu ook in DSM-V

Dwangmatig verzamelen ('hoarding') is een fascinerende, maar helaas ook moeilijk te behandelen stoornis. Hoarding was eerder ook al erkend als psychische stoornis, maar staat nu apart op de DSM-lijst. Eerder werd hoarding geclassificeerd als een subtype van obsessief-compulsieve stoornis (OCS). Hierbij zijn de dwangmatige handelingen aangezet door angst en richt de behandeling zich hier ook op. Uit onderzoeken blijkt dat hamsteraars niet vanuit angst handelen en vaak ook geen andere OCS-symptomen hebben, krijgt de ziekte een aparte diagnose.


Aanbevolen

01-10-2016 | Nader onderzoek gewenst? | Uitgave 3/2016

Exposure werkt, maar hoe?

In deze rubriek buigt Else de Haan zich over wetenschappelijke publicaties die van betekenis zijn voor de praktijk. Hoe is het onderzoek uitgevoerd en wat zeggen de resultaten? En… is nader onderzoek gewenst?


Aanbevolen

01-12-2015 | Lustrum | Uitgave 4/2015

De dwangstoornis bij kinderen en jongeren, verklaringsmodellen en behandeling: een overzicht van nieuwe ontwikkelingen

Een kind dat zijn handen 30 keren per dag wast omdat het anders misschien ziek wordt, een jongen die niets kan ondernemen zonder een goede gedachte of een meisje dat de hele dag geruststelling vraagt… zij hebben allen een dwangstoornis


Aanbevolen

2009 | Boek

Behandeling van de dwangstoornis bij kinderen en adolescenten

Met het cognitief-gedragstherapeutisch protocol Bedwing je dwang

Een twaalfjarige jongen die school zo vies vindt dat hij zijn kleren dagelijks wast en zijn schoolspullen niet zonder handschoenen aanpakt. 


Aanbevolen

2015 | wo | Boek

Geweldloos verzet in gezinnen

Een nieuwe benadering van gewelddadig en zelfdestructief gedrag van kinderen en adolescenten

Agressief en zelfdestructief gedrag stelt menig ouder, leraar en hulpverlener voor een dilemma. Of het nu gaat om geweld, woede-uitbarstingen, liegen, stelen of om extreme angst, dwang, schoolverzuim ...


Onze productaanbevelingen

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijf je als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen jouw vak. Met het online abonnement heb je toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kun je op je gemak en wanneer het jou het beste uitkomt verdiepen in jouw vakgebied.

Beeldrechten