Skip to main content
main-content
Top

15-04-2019 | Psychologie | Nieuws

Gezinsritme beïnvloedt nachtrust jonge kinderen

Jonge kinderen hebben meer last van slaapproblemen als ze uit een gezin met weinig routines komen, dan kinderen die op gezette tijden eten en slapen.


Slaaponderzoekster Elize Koopman-Verhoeff en Maartje Luijk hoofddocent Pedagogiek aan het Erasmus MC en verbonden aan het Generation R onderzoek, hebben het slaapgedrag Rotterdamse kinderen onderzocht. Het onderzoek bevestigt dat rust, reinheid en regelmaat niet alleen maar een cliché is uit de jaren '50. Het gezinsritma blijkt belangrijk voor kinderen en effect te hebben op hun slaap. Dit werkt doort tot de vroege pubertijd.

De onderzoekers gingen op bezoek bij 1.500 Rotterdamse kinderen. In het onderzoek blijkt dat een goede nachtrust van meer zaken afhangt dan alleen op tijd naar bed gaan. Het ritme van de hele dag heeft invloed op je slaap.

Het is de eerste keer dat er onderzoek is gedaan met speciale bewegingshorloges naar het slaapgedrag van zoveel kinderen over tien jaar genomen. Moeders vulden vragenlijsten in over bedtijd, in slaap vallen en ontwaken op driejarige, zesjarig en tienjarige leeftijd. De resultaten zijn gepubliceerd in het tijdschrift Journal of Child Psychology and Psychiatry (JCPP).

Wat helpt nog meer?

Wat niet onderzocht, maar wel bekend is, is dat kinderen die overdag actief zijn en buiten spelen, s'avonds makkelijker in slaap vallen. Daarnaast helpt een vaste tijd en vaste volgorde van rituelen bij het in slaap vallen. Denk aan voorlezen en slaapliedjes na het tandenpoetsen. Ook hier gaat het om een zekere voorspelbaarheid die kinderen prettig vinden.

Bron: Erasmus Universiteit Medisch Centrum Rotterdam

Gerelateerde informatie


Nieuw verwacht: | Protocol Slaaptraining voor jongeren op basis van CGT en motiverende gespreksvoering. Geschreven door Marije Kuin en Bianco Boyer. Bestellen = reserveren.

Aanbevolen

01-03-2019 | Frictie | Uitgave 1/2019

Wel of niet doen: samen met je baby in één bed slapen?

In de rubriek Frictie geven wisselende auteurs hun visie op een onderwerp dat discussie oproept, of kijken zij kritisch naar een misverstand of dilemma waar professionals in hun werk tegenaan lopen.


Aanbevolen

01-12-2003 | Artikelen | Uitgave 4/2003

Slaapproblemen bij angstige kinderen

Tussen babytijd en adolescentie heeft 20 tot 30% van de kinderen gedurende een bepaalde periode problemen met slapen. Daarbij speelt angst vaak een rol. Richtlijnen voor de behandeling van slaapstoornissen bij angstige kinderen worden beschreven en g…


Aanbevolen

01-02-2001 | Artikelen | Uitgave 1/2001

Slaap en slaapstoornissen bij kinderen

Hoewel wij gemiddeld een derde van ons leven slapend doorbrengen en er al ongeveer veertig jaar onderzoek naar slaap wordt gedaan, hebben we nog steeds niet de functie van slaap kunnen doorgronden (De Koninck 1997 ). Toch kan een gebrek aan slaap ons…


Aanbevolen

26-03-2019 | Uitgave 1/2019

Talentologie, voorbij een neoliberale focus op talentontwikkeling

De huidige generatie kinderen en jongeren groeit op in een superdiverse, snel veranderende samenleving. De globalisering, technologische en digitale ontwikkelingen maken dat gewoonten, normen en waarden van weleer onder druk staan. Jeugdigen én …
Onze productaanbevelingen

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijft u als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen uw vak. Met het online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

Beeldrechten