Skip to main content
main-content
Top

03-09-2018 | Psychologie | Nieuws

Gespecialiseerde psychotherapie bij borderline effectiever dan reguliere therapie

Gespecialiseerde psychotherapie, zoals dialectical behavior therapey (DBT), mentalization-based treatment (MBT), transference-focused therapy (TFP) en schema Therapy (ST), zijn effectief in het verminderen van de symptomen van borderline persoonlijkheidsstoornis (BPS). Daarnaast is er minder uitval dan met zorg die doorgaans geboden wordt. Dit blijkt uit een nieuwe literatuurstudie beschreven in een artikel door Matthijs Oud, Arnoud Arntz, Tim Kendall, Marleen Hermens en Rogier Verhoef in het Australian & New Zealand Journal of Psychiatry (9 augustus 2018).


De genoemde gespecialiseerde therapieën hebben allen een theoretisch kader dat oorzaken en onderhoudsfactoren van BPS verbindt met therapeutische technieken, een BPS-specifieke rationale voor de personen in behandeling, adviezen voor therapeuten (bijvoorbeeld hoe te reageren op problematisch gedrag( en een gestructureerd programma voor de personen met BPS. De behandelingen zijn vaak van lange duur. Deze lange vorm kan vaak niet worden aangeboden.

Aanbevelingen

De literatuurstudie toont aan dat de gespecialiseerde psychotherapieën beter werken dan een gebruikelijke behandeling. Het is dus van belang om ze juist vaker toe te passen. De onderzoekers adviseren om met de cliënt te bespreken welke vorm van gespecialiseerde psychotherapie het beste past. 

Een andere aanbeveling is dat de instelling waarde behandeling gegeven wordt één van de vier vormen kiest op basis van kosten en kans op succesvolle implementatie.

De literatuurstudie is gebaseerd op 20 Randomized Controlled Trials (RCT's) met 1375 deelnemers. Daarnaast is de onderliggende evidentie van het artikel gebruikt tijdens de ontwikkeling van de Zorgstandaard Persoonlijkheidsstoornissen.

Bron: Trimbos Instituut

Gerelateerde informatie

Aanbevolen

04-05-2018 | Psychologie | Nieuws

Tijdig herkennen en behandelen van borderline

De borderline persoonlijkheidsstoornis (BPS) is een ernstige aandoening die vaak gepaard gaat met veel lijdensdruk en comorbide problematiek. Hutsebaut en collega's (De Viersprong) schreven een artikel over het belang van vroeg-detectie van borderline problematiek en de behandeling hiervan.


Aanbevolen

01-05-2010 | Artikelen | Uitgave 3/2010

Dialectische gedragstherapie voor de behandeling van BPS

Dialectische gedragstherapie (DGT) wordt verondersteld specifieke effecten op de voor borderlinepersoonlijkheidsstoornis (BPS) kenmerkende symptomen te hebben. Het doel van dit onderzoek is om deze claim nader te bestuderen en om meer inzicht te krij…


Aanbevolen

2013 | wo | Boek

Dialectische gedragstherapie voor jongeren met een borderlinestoornis

Met het werkboek Surfen op emoties

Jongeren met een borderline persoonlijkheidsstoornis of trekken ervan voelen zich vaak wanhopig, onbegrepen en niet in staat een leven op te bouwen dat ze als de moeite waard ervaren. Dit leidt tot constante emotionele ontregeling: woedeaanvallen,


Aanbevolen

28-08-2017 | Artikel | Uitgave 5/2017

Tijdig herkennen en behandelen van borderlineproblematiek bij jongeren met MBT-early

Borderlinepersoonlijkheidsstoornissen (BPS)  kunnen betrouwbaar worden vastgesteld en veilig worden behandeld vanaf het begin van de puberteit. Dat opent de weg voor de toepassing van een vroege-interventieparadigma voor borderlineproblematiek. Het …


Aanbevolen

2009 | OriginalPaper | Hoofdstuk

Borderline persoonlijkheidsstoornis (BPS)

Het begrip ‘borderline’ wordt sinds 1938 gebruikt voor patiënten met symptomen op het grensgebied tussen een psychose – waarbij sprake is van realiteitsverlies, zodat zij de verantwoordelijkheid voor hun gedrag niet kunnen dragen – en een neurose – w


Onze productaanbevelingen

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijf je als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen jouw vak. Met het online abonnement heb je toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kun je op je gemak en wanneer het jou het beste uitkomt verdiepen in jouw vakgebied.