Skip to main content
main-content

27-03-2017 | Psychologie | Nieuws

Gesignaleerd

Verdringt het gebruik van smartphones het nemen van drugs?

Auteur:
Henk Rigter

Leerlingen van middelbare scholen in de Verenigde Staten nemen minder drugs (cannabis, cocaïne, ‘synthetische drugs’) dan tien jaar geleden. De New York Times publiceerde er een artikel over, met een verfrissend nieuwe blik.


Waarom neemt het gebruik van drugs onder pubers af? Zijn de (verbeterde) preventieprogramma’s nu eindelijk effectief? Dat zou kunnen, maar Amerikaanse deskundigen schrijven de afname van het druggebruik vooral toe aan de opkomst van de smartphone en de tablet-pc.

Waarom zou een smartphone een jongere afhouden van het nemen van drugs? De smartphone/tablet geeft toegang tot de sociale media en tot internetspelletjes (games). Daar kan de puber zijn of haar zucht naar sensatie kwijt en een gevoel van onafhankelijkheid ondervinden. Drugs zijn daarvoor niet meer nodig. Smartphones en dergelijke zijn voor jongeren een wandelende dopaminepomp, aldus een wetenschapper. Dopamine is een hersenstof die bij verslaving is betrokken.

En er is nog een ander feit: een jongere is heel wat tijd kwijt aan die smartphone, vaak vele uren per dag. Dit laat weinig ruimte om ook met drugs aan de slag te gaan.
Natuurlijk moet dit alles nog bewezen worden. Het Amerikaanse onderzoeksinstituut NIDA (National Institute on Drug Abuse) zet daarvoor een programma op.

Bron: Matt Richtel. Are teenagers replacing drugs with smartphones? New York Times, 13 maart 2017

Gerelateerde informatie

Aanbevolen

01-03-2017

Verslaving 1/2017


Onze productaanbevelingen

BSL Psychologie Totaal

Met BSL houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met een online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, tijdschriften en online nascholing. Denk hierbij aan e-learnings en web-tv's. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.