Skip to main content
main-content
Top

15-02-2018 | Psychologie | Nieuws

Fewfoods-dieet bij ADHD

Een ‘fewfoods-dieet’, of RED-dieet, is een kortdurend dieet waarbij alleen een beperkt aantal voedingsmiddelen worden gegeten. Het kan ADHD-symptomen bij kinderen sterk verminderen. Om te onderzoeken hoe een dergelijk dieet helpt gaat Wageningen University, met behulp van hersenscans (fMRI) het effect van een fewfoods-dieet op de hersenfuncties in kaart brengen. 

Ook wordt gezocht naar biomarkers (signaalstoffen) in het bloed of in de darm die aangeven of een kind met ADHD gebaat is bij het dieet. Zo kan mogelijk eenvoudiger vastgesteld worden welke kinderen gebaat zijn bij het volgen van een dieet. Het volhouden van het dieet valt nu niet mee.

Uit eerder Nederlands onderzoek, in 2011 gepubliceerd in The Lancet, bleek dat 60% van de kinderen niet meer aan de criteria voor ADHD voldeed na het volgen van het fewfoods-dieet. Wageningen University & Research zoekt voor deze BRAIN-studie, waarbij BRAIN staat voor: Biomarker Research in ADHD: the Impact of Nutrition, 100 rechtshandige jongens met ADHD, in de leeftijd van 8-10 jaar.  

BRAIN-studie 

Tijdens de BRAIN-studie wordt onderzocht welke veranderingen plaatsvinden in het lichaam van kinderen die het fewfoods-dieet volgen. Deze studie is wereldwijd het eerste onderzoek waarmee met behulp van hersenscans (fMRI) het effect van een fewfoods-dieet op de hersenfuncties in kaart wordt gebracht. Ook wordt onderzoek gedaan naar het effect van het fewfoods-dieet op de micro-organismen in de darm (de microbiota) en naar allerlei factoren die gemeten kunnen worden in bloed, wangslijm, urine en ontlasting. 

ADHD-therapie op maat

Doel van de studie is om na te gaan wat het effect van een fewfoods-dieet is op de hersenfunctie van kinderen, en om biomarkers te vinden die kunnen voorspellen of ADHD bij een kind wordt getriggerd door voeding. Wellicht kan uiteindelijk een eenvoudige ADHD-therapie ontwikkeld worden die gebaseerd is op de individuele samenstelling en activiteit van de microbiota.

Bron: Captise

Gerelateerde informatie

Aanbevolen

2009 | hbo | Boek

Leven met ADHD

OmschrijvingTot voor kort werd ADHD voornamelijk als een aandoening bij kinderen beschouwd. Ook volwassenen kampen met ADHD. Het is een stoornis waarmee je geboren wordt, dat niet zomaar overgaat bij het ouder worden. ADHD kenmerkt zich door aandacht


Aanbevolen

01-02-2017 | Psychodiagnostiek | Uitgave 1-2/2017

‘ADHD’ in de eerste lijn

Eind 2014 zag de NHG-Standaard ‘ADHD bij kinderen’ het licht.1 Dat was vijf jaar nadat kinderpsychiater Jet Roobol een ingezonden brief plaatste in het maandblad ‘Huisarts en Wetenschap’ (2009), met als prikkelende titel ‘ADHD in de eerste lijn: …


Aanbevolen

05-09-2017 | Artikel | Uitgave 5/2017

Is ADHD een valide diagnose wanneer er sprake is van hoogbegaafdheid?

Er wordt vaak verondersteld dat ADHD en begaafdheid tot vergelijkbare gedragingen kunnen leiden, zoals snelle verveeldheid, impulsiviteit en een hoog energieniveau. Begaafden kunnen volgens anderen ook juist het risico lopen dat ADHD bij hen niet …


Via BSL Testweb - ADHD Vragenlijst (AVL) >> 

Onze productaanbevelingen

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijf je als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen jouw vak. Met het online abonnement heb je toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kun je op je gemak en wanneer het jou het beste uitkomt verdiepen in jouw vakgebied.