Skip to main content
main-content
Top

26-11-2021 | Psychologie | Nieuws

Emotieregulatie is méér dan praten over gevoelens

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

 • Optie A:
  Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
 • Optie B:
  Deel de link per e-mail
insite
ZOEKEN

25 november was het Congres Emotieregulatie in Doorn. Emotieregulatie ontwikkelt zich vanaf de kindertijd, maar dit gaat niet altijd goed. 

Emotieregulatie is een belangrijk transdiagnostisch proces. Wat hebben die vaak extreme emoties te zeggen? Een wetenschappelijk gefundeerde emotieregulatietraining, voor behandeling van volwassenen en kinderen blijkt een goede oplossing in verschillende klinische settings.

Emotieregulatietraining

Emotieregulatie wordt vaak toegepast binnen een behandeling van angstproblemen, depressieve klachten, eetstoornissen, agressieregulatie of bij persoonlijkheidsstoornissen. Echter zonder een duidelijk therapieplan, zonder duidelijk protocol en zonder een goede wetenschappelijk rationale. Matthias Berking is psychotherapeut en professor Klinische Psychologie en Psychotherapie aan de Universiteit van Marburg (Duitsland) en is auteur van Emotieregulatie - Training voor psychotherapeuten, klinisch psychologen en psychiaters.

Emotieregulatie bij kinderen en adolescenten

Prof. dr. Matthias Berking is ook, samen met prof. dr. Caroline Braet de ontwikkelaar van het trainingsprogramma voor emotieregulatie specifiek gericht op kinderen en adolescenten. In het boek hierover vind je een concreet stappenplan voor een goed geëvalueerde emotieregulatietraining. Je leest hoe recente inzichten kunnen worden toegepast bij kinderen en adolescenten van 10-16 jaar. 

Aanbevolen

01-12-2018 | In gesprek met

Caroline Braet ontwerpt emotieregulatie-protocol voor kinderen en adolescenten

Dit najaar publiceert de Vlaamse onderzoeksgroep van Caroline Braet, hoogleraar Klinische Psychologie aan de Universiteit Gent, het eerste trainingsprogramma in emotieregulatie specifiek gericht op kinderen en adolescenten. Het is een belangrijke …

Aanbevolen

2019 | Boek

Emotieregulatietraining bij kinderen en adolescenten

Therapeutenboek

Dit boek Emotieregulatie; Training van kinderen en adolescenten, beschrijft een concreet stappenplan van een goed geëvalueerde emotieregulatietraining. Het boek is gericht op psychotherapeuten, klinisch psychologen, GZ-psychologen, orthopedagogen …Boelens, E., e.a. (2019). Emotieregulatie bij kinderen en adolescenten. Werkboek. BSL: Houten

Emotieregulatie en dialectische gedragstherapie 

Dialectische gedragstherapie (DGT) werd oorspronkelijk ontwikkeld als een behandeling voor mensen die lijden aan een langdurig patroon van suïcidaal gedrag. Inmiddels is de effectiviteit aangetoond voor een breed spectrum van psychische problemen. DGT is gebaseerd op het idee dat dysfunctioneel gedrag een directe uiting is van emotionele ontregeling of juist een manier om die ontregeling te overleven. Volgens Roland Sinnaeve, hoofdtrainer DGT, psycholoog en onderzoek aan Universitair Psychiatrisch Centrum KU Leuven, is de kunst om mensen, die zich al jaren in een emotionele hel bevinden, ervan te overtuigen dat ook zij kunnen bouwen aan een leven dat ze zélf zinvol vinden.  

Meer weten | Therapeuten en onderzoekers over emotieregulatie

De volgende editie van het Emotieregulatie congres vindt plaats in 2022. Wil je als eerste op de hoogte gehouden worden van het nieuwe programma? Laat dan je gegevens achter via dit interesseformulier.

Gerelateerde informatie

Aanbevolen

01-02-2018 | In gesprek met

Matthias Berking: ‘In psychotherapie wordt nog te veel gepraat’

Een driedaagse training om patiënten beter te leren omgaan met hun negatieve emoties. Volgens de Duitse psycholoog Matthias Berking (46) kan zo’n training een waardevol onderdeel zijn van veel vormen van psychotherapie.

Aanbevolen

01-04-2019 | Achtergrondartikel

Zelfcompassie binnen de Dialectische Gedragstherapie

Ondanks uitgebreid onderzoek naar de werkzaamheid, is er nog weinig bekend over de effectiviteit van zelfcompassie en mindfulness binnen de Dialectische Gedragstherapie (DGT). Een verkenning en vergelijking van beide concepten kan bijdragen aan …

Aanbevolen

2018 | Boek

Emotieregulatie als basis van het menselijk bestaan

De kunst van het evenwicht

Tegenover de comfortabele emoties van blijdschap en geluk staan nogal wat minder comfortabele emoties: afgunst, angst, jaloezie, schaamte, schuld, verdriet, walging, woede… Daar moet een mens maar mee zien te dealen.Emotieregulatie is echt een …

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

 • Optie A:
  Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
 • Optie B:
  Deel de link per e-mail

Onze productaanbevelingen

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijf je als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen jouw vak. Met het online abonnement heb je toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kun je op je gemak en wanneer het jou het beste uitkomt verdiepen in jouw vakgebied.