Skip to main content
main-content
Top

26-05-2016 | Psychologie | Nieuws

Eisen tot vijf jaar cel voor fraude psychiaters

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft woensdag voor de rechtbank in Rotterdam celstraffen tot vijf jaar geëist tegen twee psychiaters en twee bemiddelaars die jarenlang met frauduleuze diagnoses uitkeringen en persoonsgebonden budgetten aanvroegen voor neppatiënten. De verdachten wisten op deze manier miljoenen achterover te drukken.

De psychiaters, een 63-jarige man uit Helmond en een 51-jarige Rotterdammer, stelden onjuiste diagnoses waarmee geronselde patiënten vervolgens onterechte uitkeringen aanvroegen en kregen. De neppatiënten werden aangedragen door de twee bemiddelaars, een 55-jarige man uit Eindhoven en een 42-jarige Rotterdammer. Zij deden zichzelf ook als patiënt voor.

"De verdachten zouden er gezamenlijk voor gezorgd hebben dat de neppatiënten bij keuringsinstanties wisten hoe ze zich moesten voordoen, en als iemand slecht kon toneelspelen kreeg hij zware pillen", aldus het OM.

De praktijken kwamen in 2009 aan het licht. Dat gebeurde onder meer via een arts van het UWV die de grote hoeveelheid zeer ernstige diagnoses die de twee aandroegen niet vertrouwde. Het OM kan niet precies zeggen hoe groot de totale schade is, maar gaat uit van een groot bedrag omdat de psychiaters samen honderden patiënten behandelden. Ook bij een van de bemiddelaars werden in totaal ruim tweehonderd dossiers gevonden.

Justitie spitte in elk geval de zaken van negentien neppatiënten volledig uit. "Alleen al bij deze patiënten zou aan onterechte UWV- en PGB-uitkeringen een schade van 1,6 miljoen euro geleden zijn", aldus het OM. Het UWV heeft inmiddels een bedrag van ruim 5 miljoen euro teruggevorderd van ex-patiënten. Het OM kondigde woensdag aan dat er nog een procedure komt om het geld dat de vier zouden hebben verdiend met de fraude, te ontnemen. (ANP)

Bron: Skipr.nl

Onze productaanbevelingen

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijf je als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen jouw vak. Met het online abonnement heb je toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kun je op je gemak en wanneer het jou het beste uitkomt verdiepen in jouw vakgebied.