Skip to main content
main-content
Top

01-09-2021 | Psychologie | Nieuws

Eetstoornis Arfid op agenda van de Gezondheidsraad

Een kind dat alleen specifieke voeding wil eten, zoals babypap, friet, witbrood met hagelslag of pasta. De eetstoornis arfid wordt door maar weinig huisartsen en consultatiebureaus herkent. Hierdoor ontstaan verkeerde diagnoses en jarenlange zoektochten naar hulp.

Gezondheidsraad

Het ministerie van Volksgezondheid wil dat eeststoornissen eerder worden opgespoord en heeft de Gezondheidsraad om advies gevraagd. Arfid staat daardoor eindelijk op het programma tijdens een hoorzitting van de Gezondheidsraad. Rita Maris heeft twee zoons met arfid en twee boeken over deze eetstoornis geschreven. De Gezondheidsraad heeft haar uitgenodigd om een presentatie te houden over het nog vaak onbekende arfid. 

Arfid staat voor avoidant/restrictive food intake disorder: wie aan deze eetstoornis lijdt, wil, kan of durft bepaald voedsel niet te eten. Meestal is er een angst voor wat bepaald voedsel met je lichaam doet, dat je stikt bijvoorbeeld. Som speelt er een slikprobleem of iets ander lichamelijks. Ook kan deze eetstoornis samengaan met autisme. Gedragstherapie is de belangrijkste behandeling. 

Specifiek onderzoek in Nederland over het aantal mensen met arfid is nog nooit gedaan. Naar schatting zou het gaan om 150.000 kinderen en 130.000 volwassenen. Meer informatie over arfid vind je bij WEET en Thuisarts.

Arfid is geen opvoedkundig probleem. Het is belangrijk dat artsen arfid kennen anders blijft het een jarenlange zoektocht. Kinderen met arfid ontwikkelen ernstige tekorten aan vitamines en raken ondervoed.

Luister hier naar NPORadio1 Relatief onbekende eetstoornis Arfid treft 150.000 kinderen

Bron: RTLnieuws, NPORadio1

Gerelateerde informatie

Aanbevolen

15-04-2019 | Psychologie | Nieuws

'Nieuwe' eetstoornis Arfid (avoidant/restrictive food intake disorder)

Bijzonder hoogleraar voedings- en eetstoornissen Sandra Mulkens (Universiteit Maastricht en behandelcentrum SeysCentra) wil meer onderzoek naar Arfid (avoidant/restrictive food intake disorder).  

Aanbevolen

2011 | Boek

Cognitieve gedragstherapie bij jongeren met een eetstoornis

Eten zonder angst

Cognitieve gedragstherapie bij jongeren met een eetstoornis is een protocol voor de behandeling van jongeren tussen de 10 en 20 jaar met een eetstoornis. 

Onze productaanbevelingen

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijf je als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen jouw vak. Met het online abonnement heb je toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kun je op je gemak en wanneer het jou het beste uitkomt verdiepen in jouw vakgebied.

Beeldrechten