Skip to main content
main-content
Top

25-09-2019 | Psychologie | Nieuws

Eenzaamheid is een sluipend gevaar

Steeds meer mensen in Nederland voelen zich eenzaam. De nieuwe Nationale Coalitie tegen Eenzaamheid zet zich in om eenzaamheid te signaleren en bespreekbaar te maken. 1 Oktober begint de Week tegen Eenzaamheid

© Springer Picscout/Fotolia

Eenzaamheid is een sluipend gevaar

Eenzaamheid komt niet alleen voor bij ouderen. Eenzaamheid onder jeugdigen wordt vaak niet opgemerkt als probleem. Eenzame jeugdigen verkeren in een kwetsbare positie. Als de eenzaamheid aanhoudt, raken ze steeds meer geïsoleerd en treden serieuze sociale, psychische en fysieke problemen op. Eenzaamheid wordt een hidden killer genoemd.

Eenzaamheid bij jongeren ligt nog grotendeels in de taboesfeer. Ouders zullen niet gauw zeggen dat hun kind eenzaam is. Er wordt al snel gedacht dat het kind dat aan zichzelf te wijten heeft. Dit in tegenstelling tot jeugdigen met ADHD of autisme, die weliswaar ook problemen hebben, maar daar kunnen zij en hun ouders weinig aan doen. Bovendien kun je met deze problemen aankloppen bij de jeugdzorg. Zo niet met eenzaamheid.

Prof. dr. Jan van der Ploeg, emiritus hoogleraar orthopedagogiek aan de Universiteit Leiden, schreef een boek over Eenzaamheid bij jeugdigen. Hij gaat in op de aantallen eenzame jongeren, het ontstaan en de gevolgen van eenzaamheid. Verder gaat het boek in op samenhang met andere onderwerpen, zoals vriendschap, suïcide, internet en gamen. En tenslotte beschrijft hij wat hulpverleners, ouders en leerkrachten kunnen doen.

Aanbevolen

2018 | Boek

Eenzaamheid bij jeugdigen

Dit boek behandelt een aantal elementaire vaardigheden die nodig zijn om goed te kunnen functioneren in het gezin, op school en in de vrije tijd.


Gerelateerde informatie

Aanbevolen

01-02-2019 | opinie | Uitgave 1/2019

Neem eenzaamheid op in de DSM-5

Eenzaamheid onder kinderen en jongeren is een ernstig onderschat en onderbelicht probleem. Zo krijgt eenzaamheid onder ouderen veel meer aandacht, terwijl de negatieve gevolgen voor jeugdigen nog groter kunnen zijn. Eenzaamheid kan jeugdigen …

Aanbevolen

28-09-2018 | Psychologie | Nieuws

Eenzaamheid bij jongeren onderschat

Socioloog Gerine Lodder doet onderzoek naar eenzaamheid bij jongeren. Eenzaamheid onder ouderen is de afgelopen jaren vaak in het nieuws geweest, maar mensen onderschatten hoe groot het probleem met eenzaamheid onder jongeren is. Het zou goed zijn jongeren nu al handvatten te geven om met eenzaamheid om te gaan, zodat ze dat mee kunnen nemen op latere leeftijd. 


Onze productaanbevelingen

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijft u als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen uw vak. Met het online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.