Skip to main content
main-content
Top

28-09-2018 | Psychologie | Nieuws

Eenzaamheid bij jongeren onderschat

Socioloog Gerine Lodder doet onderzoek naar eenzaamheid bij jongeren. Eenzaamheid onder ouderen is de afgelopen jaren vaak in het nieuws geweest, maar mensen onderschatten hoe groot het probleem met eenzaamheid onder jongeren is. Het zou goed zijn jongeren nu al handvatten te geven om met eenzaamheid om te gaan, zodat ze dat mee kunnen nemen op latere leeftijd. 

Eenzaamheid hoort er een beetje bij in de pubertijd. Leeftijdgenoten worden steeds belangrijker, net als erbij willen horen. Gevoelens van eenzaamheid liggen op de loer. Eenzaamheid is een signaalfunctie van het lichaam die je vertelt dat je aandacht moet besteden aan je sociale relaties. Hierbij is het belangrijk om te leren om te gaan met die gevoelens. Niet voor iedereen is eenzaamheid een motiverend signaal dat verdwijnt zodra er weer contact is. 

Tussen de 3 en 10%  van de jongeren is chronisch eenzaam. Deze jongeren hebben vaak moeite met sociale vaardigheden of de neiging om de wereld door een zwarte bril te zien. Vooral de jongeren die langdurig, jaar na jaar, kampen met gevoelens van eenzaamheid hebben professionele hulp nodig.

Eenzaamheid heeft invloed op de kans op een depressie en suïcidale gevoelens. Er is ook een relatie met hart- en vaatziekten. De gevolgen van eenzaamheid zijn op het gebied van morbiditeit en mortaliteit dan ook vergelijkbaar met die van obesitas. 

We denken steeds meer na over mentale gezondheid, maar het is ook de sociale gezondheid waar we op moeten letten.

TEDx Groningen

Bron: ScienceGuide

Gerelateerde informatie

Aanbevolen

2018 | Boek

Eenzaamheid bij jeugdigen

Dit boek behandelt een aantal elementaire vaardigheden die nodig zijn om goed te kunnen functioneren in het gezin, op school en in de vrije tijd.


Aanbevolen

18-01-2018 | Psychologie | Nieuws

Hersenactiviteit bij extreme verlegenheid erfelijk en gerelateerd aan sociale angst

Eerder onderzoek toonde al aan dat extreme verlegenheid erfelijk is. Maar omdat ‘verlegenheid’ zo’n breed concept is, is het moeilijk om specifieke genen te vinden. Anita Harrewijn ontdekte bepaalde hersenmaten die hierbij kunnen helpen.Onze productaanbevelingen

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijft u als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen uw vak. Met het online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.