Skip to main content
main-content
Top

26-07-2016 | Psychologie | Nieuws

Eenvoudigere gedragstherapie ook effectief bij behandelen depressies

Gedragsactivatie is net zo effectief als cognitieve gedragstherapie om depressies bij volwassenen te behandelen.

Ondanks dat gedragsactivatie eenvoudiger, goedkoper en makkelijker toe te passen is, ervaren patiënten net zo veel verbetering. Dat is de uitkomst van een onderzoek van de Universiteit van Exeter, Groot Britanië.

Gedragsactivatie is erop gericht de houding van patiënten met een depressie te veranderen. "De therapie begeleidt mensen om een link te leggen tussen hun gedrag en hun humeur. Artsen helpen hen om positieve situaties in hun leven te kunnen vinden en te beleven", legt onderzoeker David Richards uit.

De therapie leert patiënten daarnaast om beter om te gaan met lastige gedragseigenschappen. Bij cognitieve gedragstherapie onderzoekt de patiënt samen met een therapeut zijn of haar denkgewoonten. Vervolgens proberen ze de gedachten die een patiënt slecht laten voelen om te zetten in behulpzame gedachten.
Aan het onderzoek werkten 440 volwassenen mee die ernstig depressief waren. Eén groep patiënten kreeg cognitieve gedragstherapie, de andere werd behandeld met gedragsactivatie. Beide groepen ervoeren in een jaar tijd evenveel vooruitgang.

Gedragsactivatie is volgens het onderzoek 20 procent goedkoper dan de complexere cognitieve gedragstherapie. Omdat er meer artsen zijn die deze behandeling kunnen geven, zou ook de wachtlijst in veel gevallen korter zijn.

Bron: NU.nl 

Gerelateerd

Aanbevolen

01-06-2016 | In gesprek met | Uitgave 3/2016

Filip Raes: ‘We kunnen niet met RCT’s van een paar honderd patiënten blijven werken’

Filip Raes, klinisch psycholoog aan het Centrum voor Leerpsychologie en Experimentele psychopathologie (KU Leuven), is gespecialiseerd in onderzoek naar en de behandeling van unipolaire depressie.Momenteel doet hij ook onderzoek naar anhedonie: …

Aanbevolen

2015 | Boek

Acceptance & Commitment Therapy

Theorie en praktijk

Acceptance and Commitment Therapy (ACT) is een goed onderzochte en bewezen effectieve vorm van cognitieve gedragstherapie. In deze herziene, tweede editie worden de basisbegrippen van ACT uitgelegd en de toepassing ervan in de praktijk beschreven.

Aanbevolen

2009 | Boek

Preventieve cognitieve training bij terugkerende depressie

Preventieve cognitieve training bij terugkerende depressie is een protocol voor psychologen, psychotherapeuten, psychiaters en andere hulpverleners in de geestelijke gezondheidszorg gericht op het voorkomen van terugval bij cliënten die hersteld zijn van voorgaande depressies.

Onze productaanbevelingen

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijft u als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen uw vak. Met het online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.