Skip to main content
main-content

03-03-2017 | Psychologie | Nieuws

Een pufje knuffelspray tegen PTSS

Een pufje neusspray met oxytocine, dempt de ontwikkeling van posttraumatische stressklachten Dat blijkt uit onderzoek van Jessie Frijlng die vandaag, 3 maart 2017, promoveert op het onderwerp. Frijling onderzocht of het 'knuffelhormoon' oxytocine een werkzame behandeling is om PTSS te voorkomen. Deze stoornis ontwikkelt zich na een traumatische ervaring, zoals bijvoorbeeld een geweldsdelict of ongeval. PTSS is een psychiatrische aandoening waar ongeveer 10 procent van de traumaslachtoffers mee te maken krijgt en die een enorme impact op het dagelijks leven heeft.


Oxytocine

Oxytocine is een hormoon dat bekend is van de bevalling en borstvoeding - het draagt bij aan de hechting tussen moeder en kind, vandaar de naam 'knuffelhormoon' - maar het kan ook angst en stress verminderen. De onderzoekers dienden het hormoon toe via een neusspray bij patiënten die bij de Spoedeisende Hulp waren geweest en een trauma hadden meegemaakt dat zowel fysieke als psychische impact kon hebben.

Binnen twaalf dagen na het trauma kregen de deelnemers de neusspray, die zij een week lang elke dag moesten gebruiken. Een deel van de deelnemers kreeg een placebo. Onderzoekers en deelnemers wisten niet wie de ‘echte’ neusspray kregen en wie de placebo. De effecten van oxytocine op angstreacties in de hersenen werden gemeten met een MRI-scan. Ook keken de onderzoekers of patiënten tot zes maanden na het trauma nog PTSS-klachten hadden.

Goede resultaten

Bij mensen die in de eerste dagen na het trauma al duidelijk PTSS-klachten hadden, bleek dat de toediening van de neusspray met oxytocine tot een half jaar lang minder klachten gaf – bijna 50 procent afname. Dit betekent dat oxytocine in de toekomst gebruikt zou kunnen worden als vroege behandeling tegen PTSS. Momenteel wordt het middel alleen voor onderzoek gebruikt. Het is nog niet op de markt.

Bron: Academisch Medisch Centrum

Aanbevolen door de auteur(s)

01-12-2016 | Uitgave 4/2016

PTSS bij jeugdigen met een lichte verstandelijke beperking

Jeugdigen met een lichte verstandelijke beperking (LVB) hebben een verhoogde kans op een posttraumatische stressstoornis. Is het mogelijk om een gestructureerd interview naar traumaklachten, de CAPS-CA, voor deze groep toegankelijker te maken? Ja …


Aanbevolen door de auteur(s)

01-08-2016 | Psychologie | Nieuws

Kwetsbaarheidsparadox: meer PTSS in minder kwetsbare landen

Onlangs is het voorkomen van post-traumatische stressstoornis (PTSS) onder volwassenen in 24 landen in kaart gebracht. Anders dan verwacht lopen populaties in minder kwetsbare landen, zoals Nederland, juist een groter risico op PTSS.


Aanbevolen door de auteur(s)

01-10-2014 | Artikelen | Uitgave 3/2014

De Nederlandse versie van de Clinician-Administered PTSD Scale for Children and Adolescents

Voor kinderen met een posttraumatische stressstoornis (ptss) zijn ‘evidence-based’ interventies beschikbaar. Om deze interventies efficiënt en effectief in te zetten is diagnostiek met betrouwbare en valide meetinstrumenten noodzakelijk. Daarom was h…


Onze productaanbevelingen

BSL Psychologie Totaal

Met BSL houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met een online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, tijdschriften en online nascholing. Denk hierbij aan e-learnings en web-tv's. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.