Skip to main content
main-content
Top

03-03-2017 | Psychologie | Nieuws

Een pufje knuffelspray tegen PTSS

Een pufje neusspray met oxytocine, dempt de ontwikkeling van posttraumatische stressklachten. Dat blijkt uit promotieonderzoek van Jessie Frijling. Frijling onderzocht of het 'knuffelhormoon' oxytocine een werkzame behandeling is om PTSS te voorkomen. Deze stoornis ontwikkelt zich na een traumatische ervaring, zoals bijvoorbeeld een geweldsdelict of ongeval. PTSS is een psychiatrische aandoening waar ongeveer 10 procent van de traumaslachtoffers mee te maken krijgt en die een enorme impact op het dagelijks leven heeft.


Oxytocine

Oxytocine is een hormoon dat bekend is van de bevalling en borstvoeding - het draagt bij aan de hechting tussen moeder en kind, vandaar de naam 'knuffelhormoon' - maar het kan ook angst en stress verminderen. De onderzoekers dienden het hormoon toe via een neusspray bij patiënten die bij de Spoedeisende Hulp waren geweest en een trauma hadden meegemaakt dat zowel fysieke als psychische impact kon hebben.

Binnen twaalf dagen na het trauma kregen de deelnemers de neusspray, die zij een week lang elke dag moesten gebruiken. Een deel van de deelnemers kreeg een placebo. Onderzoekers en deelnemers wisten niet wie de ‘echte’ neusspray kregen en wie de placebo. De effecten van oxytocine op angstreacties in de hersenen werden gemeten met een MRI-scan. Ook keken de onderzoekers of patiënten tot zes maanden na het trauma nog PTSS-klachten hadden.

Goede resultaten

Bij mensen die in de eerste dagen na het trauma al duidelijk PTSS-klachten hadden, bleek dat de toediening van de neusspray met oxytocine tot een half jaar lang minder klachten gaf – bijna 50 procent afname. Dit betekent dat oxytocine in de toekomst gebruikt zou kunnen worden als vroege behandeling tegen PTSS. Momenteel wordt het middel alleen voor onderzoek gebruikt. Het is nog niet op de markt.

Bron: Academisch Medisch Centrum

Gerelateerde informatie

Aanbevolen

26-04-2017 | Psychologie | Nieuws

CAPS-CA brengt PTSS bij jongeren in kaart en geeft hen het gevoel dat er geluisterd wordt

Rik Knipschild, psychotraumatoloog en GZ-psycholoog en Liesbeth Wasterval, kinder- en jeugd psychiater, werken beiden bij de psychiatrische crisisafdeling van Karakter kinder- en jeugdpsychiatrie. BSL Testweb ging met hen in gesprek over hun ervaringen met de CAPS-CA.

​​​​​​​

Onze productaanbevelingen

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijft u als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen uw vak. Met het online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

Beeldrechten