Skip to main content
main-content
Top

01-09-2017 | Psychologie | Nieuws

Een gokje wagen kan uit de hand lopen

Auteur:
Henk Rigter

Ach, velen van ons kopen weleens een lot en kijken geamuseerd naar de televisieshow die de loterij aan nieuwe zieltjes moet helpen. Maar zoals vele menselijke activiteiten: gokken kan uit de hand lopen.


Een landelijk Brits onderzoeksinstituut publiceerde deze zomer een helder overzicht van gokken in Groot-Brittannië (Engeland, Schotland, Wales). De cijfers kwamen uit een grote peiling in 2015.

Zes op de tien Britten zei weleens een gokje te wagen. Als je uit de berekeningen de mensen wegliet die zich hadden beperkt tot het kopen van loten van de Nationale Loterij, dan was 45 procent van de ondervraagden van 16 jaar en ouder nog steeds een gokker. Voor veel mensen kan gokken geen kwaad. Maar volgens de Britse peiling zat bijna 4 procent van de respondenten in de gevarenzone: nog niet verslaafd, maar dicht daartegenaan. Het ging vooral om mannen en om jongeren (16 tot 24 jaar).

Gokverslaving – in het rapport ‘problematisch gokken’ genoemd: zodanig aan gokken verslingerd zijn dat de betrokkene er persoonlijk, in zijn gezin en in andere sociale opzichten ernstig onder lijdt – kwam voor bij 0,7% van de ondervraagden. Dit lijkt weinig, maar het betreft zeker 150.000 Britten.

Gokverslaafden tref je vaak aan in wedkantoren, bij poker in clubverband, op het internet en aan fruitmachines, vooral die waarbij inzetten tot 100 pond mogelijk zijn.

Het tijdschrift The Lancet wijdde aan het rapport een redactioneel commentaar. Gokken van deze omvang is een uitdaging voor de openbare gezondheidszorg. Beleidsmakers en hulpverleners hebben nog weinig te bieden. Vroege opsporing van jongeren die gevaar lopen laat te wensen over. Opties voor behandeling zijn schaars; cognitieve-gedragstherapie zou een rol kunnen spelen. Het beste zou zijn als de overheid accijns heft met name op de fruitmachines met hoge inzet: de exploitanten daarvan hebben in Groot-Brittannië alleen al een omzet die in de miljarden loopt. 

Bron: Conolly, A., Fuller, E., Jones, H., et al. (2017). Gambling behaviour in Great Britain in 2015. Evidence from England, Scotland and Wales. Londen: NatCen Social Research.
Editorial (2017). Problem gambling is a public health concern. The Lancet 390: 913.

Gerelateerde informatie

Aanbevolen

wo | Tijdschrift

Verslaving

Het tijdschrift Verslaving belicht de achtergronden van de dagelijkse beroepspraktijk in de verslavingszorg. Het biedt toegankelijke en gedegen informatie over de preventie, de behandeling en de maatschappelijke opvang van verslaafden.


Aanbevolen

2017 | hbo | Boek

Wat elke professional over verslaving moet weten

Dit boek geeft studenten, docenten en professionals in de verslavingszorg een gedegen overzicht van de belangrijkste aspecten van verslaving en de verslavingszorg. 


Aanbevolen

13-07-2017 | Psychologie | Nieuws

Vroegsignalering verslaving loont

Vroeg ingrijpen bij verslavingsproblematiek levert gezondheidswinst op en maakt de behandeling doelmatiger. Jellinek (onderdeel van Arkin) en Tactus zijn gestart met twee projecten gericht op vroegsignalering en opsporen van verslaving. Deze projecten maken onderdeel uit van de prestatie inkoop verslavingszorg.


Aanbevolen

01-08-2006 | Artikelen | Uitgave 4/2006

Van ‘een gokje wagen’ tot gokverslaving: de neurocognitieve achtergrond van pathologisch gokken

De meeste mensen in Nederland wagen wel eens een gokje, zoals blijkt uit de speelomzet van ruim anderhalf miljard euro bruto in 2004, die het College van Toezicht op de Kansspelen rapporteerde. Bij een klein gedeelte van deze mensen gaat het echter v…
Onze productaanbevelingen

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijf je als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen jouw vak. Met het online abonnement heb je toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kun je op je gemak en wanneer het jou het beste uitkomt verdiepen in jouw vakgebied.

Beeldrechten