Skip to main content
main-content

21-10-2016 | Psychologie | Nieuws

ECT effectief bij oudere patiënten met psychotische depressie

Ongeveer 5 tot 10 procent van de ouderen boven de 60 jaar heeft 1 of meer depressieve episodes met ernstige consequenties voor het functioneren en de kwaliteit van leven. Elektroconvulsieve therapie (ECT) is een belangrijke behandeling als oudere patiënten met een ernstige depressie niet goed reageren op antidepressiva of als er snel effect nodig is. Dit concludeert ouderenpsychiater Mardien Oudega - werkzaam bij GGZ inGeest - in haar proefschrift (promotie 21 oktober 2016 bij VUmc).

Veranderingen in de grijze en/of de witte stof van de hersenen zijn mogelijk betrokken bij het ziekteproces van depressie op latere leeftijd en mogelijk beïnvloeden deze veranderingen in de hersenen ook het effect van de ECT-behandeling. Bij patiënten die werden aangemeld voor ECT-behandeling werd voor de start van de ECT een MRI-scan van de hersenen gemaakt om de hersenen in beeld te brengen. In haar onderzoek onderzocht Oudega de relatie tussen kenmerken van de hersenen, ECT-respons en bijwerkingen. De uitkomsten zijn van belang om in de toekomst beter te voorspellen welke patiënten goed gaan reageren op ECT.

Belangrijkste conclusies

De belangrijkste conclusies uit dit proefschrift zijn:

  • Een ECT-behandeling bij patiënten met een psychotische depressie op latere leeftijd is zeer effectief. Maar liefst 70 procent van deze patiënten herstelt volledig met ECT.
  • Een psychotische depressie kenmerkt zich in de hersenen door een kleiner volume en minder activiteit van hersengebieden betrokken bij de uitvoerende (executieve) functies. 
  • Ook blijkt dat de psychotische depressie op latere leeftijd geassocieerd is met minder geheugenproblemen dan de niet-psychotische depressie, na 7 tot 12 jaar follow-up

Titel proefschrift: Late life depression, brain characteristics and response to ECT
Proefschrift: VU-DARE 

Bron: Vrije Universiteit Amsterdam

Gerelateerd

Aanbevolen

01-09-2016 | Wetenschap | Uitgave 6/2016

Waarom nog psychotherapie bij ouderen?

Sinds jaar en dag bestaat het hardnekkige idee dat psychotherapie bij ouderen weinig soelaas biedt. Ouderen zouden star zijn, geen behoefte hebben om te veranderen en een toekomstperspectief ontbreekt. Dit komt onder andere tot uiting in het …

Aanbevolen

01-06-2016 | Uitgave 3/2016

Nieuws

In de documentaire ‘Opgenomen: psychiatrie zoals het vroeger was’ laten de oud-verpleegkundigen in de psychiatrie Johan Oosterbaan (83) en Cas Manshanden (80) zien hoe het er vroeger aan toe ging in een ouderwets psychiatrisch ziekenhuis.


Onze productaanbevelingen

BSL Psychologie Totaal

Met BSL houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met een online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, tijdschriften en online nascholing. Denk hierbij aan e-learnings en web-tv's. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.