Skip to main content
main-content
Top

08-09-2016 | Psychologie | Nieuws

Duitse methode effectief bij preventie zelfmoord

Om het stijgende aantal zelfmoorden terug te dringen, gaat een proef van start met een succesvolle Duitse methode. Wat werkt tegen suïcide? Zo bericht de Volkskrant vandaag.


Bündnis tegen depressie

Een preventieprogramma in Duitsland, Nürnberger Bündnis gegen Depression, leidde tot een daling van 20 procent. Achttien Europese landen, Canada en Chili gebruiken deze methode nu. In Nederland zal zij worden toegepast in de regio's waar zelfmoord het meest voorkomt: Zeeland, Den Haag, Zuidoost-Brabant, Zaanstad-Waterland, Haarlem-Kennemerland, Friesland en Groningen. De campagne wordt uitgevoerd door de Stichting Supranet GGZ, een initiatief van hulplijn 113online.

1. Erover praten

Uit recent wetenschappelijk onderzoek van klinisch psycholoog Derek de Beurs blijkt dat het kunnen praten over een doodsverlangen al een positief effect heeft.

2. Trainen van hulpverleners

Huisartsen, psychologen en psychiaters leren tijdens trainingen hoe zij bij cliënten signalen van een doodswens kunnen opvangen en hoe zij gesprekken daarover kunnen voeren. Belangrijk is dat zij de cliënt niet veroordelend of bezorgd toespreken, maar suïcidale gedachten normaliseren als een vaker voorkomend verschijnsel bij depressie. Ook andere 'poortwachters' als UWV medewerkers, schuldhulpverleners, docenten, dominees, deurwaarders, politieagenten en medewerkers van spoorwegen moeten alert worden gemaakt. Als bij hen de alarmbellen rinkelen, zullen ze hulpverleners waarschuwen.

3. Samenwerken

Naast therapie en eventueel medicijnen, is steun van de omgeving net zo belangrijk. Denk aan het Columbus project, dat een therapie gebruikt gebaseerd op de Open Dialogue-methode van de Finse psychotherapeut Jaakko Seikkula. Daarin brengen cliënt, hulpverlener en het sociale netwerk samen de problemen in kaart en zoeken een oplossing daarvoor. Deze methode is wereldwijd de effectiefste gebleken bij patiënten die kampen met psychoses die kunnen leiden tot zelfmoord.

Bündnis tegen depressie

Bron: Volkskrant 8 september 2016

Gerelateerd

Aanbevolen

19-04-2016 | Psychologie | E-learning

Suïcidepreventie in de praktijk

Ad Kerkhof en Bert van Luyn discussiëren in een aantal videofragmenten over suïcidepreventie in de praktijk aan de hand van vier casus en drie stellingen.

​​​​​​​


Onze productaanbevelingen

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijft u als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen uw vak. Met het online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.