Skip to main content
main-content
Top

15-02-2018 | Psychologie | Nieuws

Doorverwijzing naar de basis-ggz kan zorg 260 miljoen euro per jaar besparen

Er worden jaarlijks 125 duizend patiënten met angst- of stemmingsstoornissen behandeld. De behandeluitkomsten blijken bij deze doelgroep in de basis-ggz en de gespecialiseerde ggz vrijwel hetzelfde. 


Dit meldt ggz-instelling Indigo, op basis van een Nederlandse kosteneffectiviteitsstudie die in december is gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Administration and Policy in Mental Health and Mental Health Services Research. Het onderzoek is uitgevoerd onder leiding van Bea Tiemens, bijzonder hoogleraar Evidence based practice in mental health care aan de Radboud Universiteit en onderzoeksleider bij Indigo.

Gemiddelde uurprijs

De onderzoekers ontdekten dat de gemiddelde uurprijs in de generalistische basis-ggz iets hoger is dan in de gespecialiseerde ggz. Dat komt omdat bij de behandeling vooral relatief duurdere gz-psychologen en verpleegkundig specialisten betrokken zijn. Desondanks vallen de kosten per patiënt gemiddeld ruim 2.000 euro goedkoper uit, omdat de behandeltijd in de basis-ggz veel korter is.

Doorverwijzing naar de Basis ggz kan de Nederlandse zorg 260 miljoen euro per jaar besparen. Generalistische basis-ggz-instellingen haken echter af, omdat de gehanteerde tarieven niet kostendekkend zijn. 

Bron: Skipr.nl, Zorgvisie, Indigo

Gerelateerde informatie

Aanbevolen

02-11-2017 | Psychologie | Nieuws

Meer instellingen nodig voor testen nieuwe productstructuur ggz en fz

Samen met zorgaanbieders werkt de NZa aan de nieuwe productstructuur voor de generalistische basis-ggz, gespecialiseerde ggz en forensische zorg (fz). Deze vernieuwing moet knelpunten van met name de dbc-systematiek wegnemen en nauw aansluiten op de zorgpraktijk.Onze productaanbevelingen

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijft u als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen uw vak. Met het online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

Beeldrechten