Skip to main content
main-content
Top

28-10-2019 | Psychologie | Nieuws

Door roken meer kans op psychiatrische aandoeningen

Roken lijkt de kans op psychiatrische aandoeningen te vergroten. Arts-onderzoeker Jentien Vermeulen ontkracht in The British Journal of Psychiatry, dat roken voor psychiatrische patiënten een vorm van zelfmedicatie zou zijn. 

Vermeulen deed onderzoek naar de kwaliteit van de zorg in de psychiatrie, waar veel patiënten roken. Zij maakte gebruik van genetische informatie van ruim een miljoen mesnen uit een publiek toegankelijke databank. Daarmee toonde zij aan dat de kans op het krijgen van een manische depressieve aandoening anderhalf tot twee keer zo groot is onder rokers. Een oorzaak zou kunnen zijn dat roken de chemische balans in de hersenen verstoort en ontstekingsreacties veroorzaakt. 

Rokers hadden vaker problemen met het geheugen en van psychotische en depressieve symptomen, dan niet-rokers. Beginnende rokers vertoonden vaker een toename van wanen of hallucinaties. 

Stoppen met roken is niet alleen beter voor de lichamelijke gezondheid, maar blijkt dus ook beter voor de psychische gezondheid.

Lees hier het artikel uit the British Journal of Psychiatry en het artikel uit the Lancet Psychiatry.

Bron: AMC

Gerelateerde informatie

Aanbevolen

03-11-2017 | Verslaving in de Media | Uitgave 4/2017

Stoppen met roken: helemaal ‛in’

Aanbevolen

27-06-2017 | Psychologie | Nieuws

Worden patiënten van psychiatrische ziekenhuizen wild als ze niet mogen roken?

Onder patiënten met psychische stoornissen komen nogal wat verstokte rokers voor. Als zij in een psychiatrisch ziekenhuis verblijven, hoe reageren zij dan op een rookverbod?

Onze productaanbevelingen

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijft u als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen uw vak. Met het online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

Beeldrechten