Skip to main content
main-content
Top

07-05-2018 | Psychologie | Nieuws

Documentarie 'In het hoofd van mijn zusje'

Kwetsbare zoektocht naar het hoe en waarom van zelfdoding

Zelfdoding is doodsoorzaak nummer 1 onder jongeren. Terwijl ze in de bloei van hun leven lijken te staan, besluiten ze toch om eruit te stappen. Een haast niet te begrijpen besluit. Hoe komt het zo ver? En welke impact heeft dit op de achterblijvers? 

​​​​​​​

De zus van filmmaker Ingrid Kamerling leek aan de buitenkant een vrolijke en anthousiaste jonge vrouw te zijn, maar ging gebukt onder angsten en keuzestress. Op 24-jarige leeftijd besluit ze vlak voor haar diploma-uitreiking een einde aan haar leven te maken. Kamerling, die met veel vragen achterblijft, legt haar zoektocht naar het hoe en waarom van de zelfdoding van haar zusje vast in de documentaire 'In het hoofd van mijn zusje' (2016). Een kwetsbaar portret over het leven en de dood van een jonge vrouw. 

In de documentaire probeert Ingrid Kamerling door middel van familievideo's, dagboekfragmenten en interviews met familie en bekenden een beeld te krijgen van het leven van haar zus. 'In het hoofd van mijn zusje' gaat verder dan een persoonlijke verwerking van een familiedrama. Het zet vraagtekens bij de constante roep om authenticiteit en zelfontplooiing in onze huidige samenleving.

Naar de documentaire 'In het hoofd van mijn zusje' >>

'3Doc: In het hoofd van mijn zusje' is onderdeel van de #TrueSelfie-weken, waarmee NPO3 in samenwerking met MIND Korrelatie psychische problemen onder jongeren bespreekbaar wil maken.'

Bron: BNNVARA

Gerelateerde informatie

Aanbevolen

11-09-2017 | Psychologie | Nieuws

Er is veel meer suïcidaliteit onder jongeren dan vermoed

Ad Kerkhof is sinds 1979 betrokken bij wetenschappelijk onderzoek naar suïcidepreventie. Sinds 1996 als hoogleraar aan de VU. BSL Testweb vroeg hem wat meer te vertellen over het meetinstrument VOZZ Vragenlijst over zelfdoding en zelfbeschadiging. De VOZZ meet de ernst van suïcidaliteit bij jongeren van 12 t/m 21 jaar.

 

Aanbevolen

2016 | OriginalPaper | Hoofdstuk

Systematische beoordelingsystematische beoordeling van het suïciderisicosuïciderisico : de wanhoop bespreken

Het onderzoek naar suïcidaliteit omvat distale (langdurige en statische) en proximale (vlak voorafgaande) risicofactoren. In dit hoofdstuk wordt het systematisch onderzoek van de suïcidaliteit beschreven. Belangrijk daarbij is het bespreken van de …


Aanbevolen

09-04-2018 | Psychologie | Nieuws

Veel studenten kampen met (ernstige) angst- en depressieklachten

Studenten kampen vaak met angst- en depressieklachten. Ook zelfmoordgedachten en burnout komen voor. Zij geven zelf aan dat onder andere de prestatiedruk hier oorzaak van is. Dit blijkt uit een onderzoek onder 3134 studenten van Hogeschool Windesheim.


Onze productaanbevelingen

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijft u als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen uw vak. Met het online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

Beeldrechten