Skip to main content
main-content
Top

15-04-2016 | Psychologie | Nieuws

Depressieve jongeren zoeken te laat hulp

Jongeren zouden de deur van de psycholoog platlopen. Eerder het omgekeerde is waar. Jongeren zoeken juist te laat hulp bij depressieve klachten. Hopeloosheid is een kenmerk van hun depressie: ze hebben onterecht geen hoop dat een behandeling kan helpen. Yvonne Stikkelbroek promoveert 22 april op onderzoek naar depressie onder adolescenten.

Haar promotieonderzoek is het eerste onderzoek naar de behandeling van depressies bij jongeren tussen 12 en 18 jaar oud.

© Springer Picscout/Fotolia

Risicofactoren

Stikkelbroek onderzocht onder meer welke jongeren meer kans hebben op het ontwikkelen van een depressie. Het verliezen van een van de ouders gedurende de jeugd, blijkt niet te leiden tot een groter aantal psychiatrische diagnoses tijdens de volwassenheid.  Daarmee toont de studie aan dat het onnodig is om het kind na de dood van een ouder te bestempelen als een toekomstige psychiatrisch patiënt.

Tegelijkertijd blijkt het overlijden van een ouder wel van grote invloed op het ontwikkelen van angstige en depressieve gevoelens bij jongeren die vóór het overlijden al deze gevoelens vertoonden.

Een andere risicofactor is ruzie tussen de jongere en de ouders of vrienden.

Hulpzoeken

Een jongere zelf zal niet snel denken dat hij of zij wel eens een depressie kan hebben. Zijn of haar omgeving, zoals ouders, familie, vrienden en leraren, is daar vaak evenmin bedacht op. Signalen die als alarmbel kunnen fungeren zijn bijvoorbeeld toenemende vermoeidheid, concentratieproblemen, hopeloosheid, somberte. Zoek dan hulp, via de mentor op school, de huisarts of bijv. online. Denk aan sites als Grip op je Dip en Praten Online.

Bron: Universiteit Utrecht

Aanbevolen

02-10-2015 | Psychologie | E-learning

COMET voor negatief zelfbeeld bij kinderen

Deze e-learningmodule heeft ten doel om kennis te maken met de training Werken aan je zelfbeeld, een cognitief gedragstherapeutische training, waarbij kinderen en jongeren leren om positiever over zichzelf te denken en meer zelfvertrouwen te ontwikkelen.

Aanbevolen

01-06-2015 | In gesprek met | Uitgave 3/2015

Luc Goossens: ‘Eenzaamheid kan leiden tot depressie of sociale angst’

Te hoge verwachtingen van sociale contacten kunnen leiden tot eenzaamheid. Dat stelt Luc Goossens, hoogleraar Psychologie aan de Leuvense Universiteit, die al jaren eenzaamheid bij jongeren onderzoekt. Eenzaamheid is geen psychische stoornis. Maar he…

Aanbevolen

2008 | OriginalPaper | Hoofdstuk

Stemmingsproblemen en depressie

Lange tijd is gedacht dat kinderen niet vatbaar waren voor het ontwikkelen van depressies. Ondertussen is deze gedachte compleet verlaten. Uit het onderzoek dat de laatste dertig jaar is uitgevoerd aan het Institute of Psychiatry in London kan worden

Aanbevolen

2010 | OriginalPaper | Hoofdstuk

Behandeling van suïcidaal gedrag bij jongeren

Dit hoofdstuk valt in drie gedeelten uiteen. We starten met enkele adviezen voor het omgaan met suïcidale jongeren, die van nut kunnen zijn tijdens zowel de inschattingsfase als de behandeling. Het tweede deel beschrijft hoe een acute crisis wordt af

Aanbevolen

01-08-2010 | Artikelen | Uitgave 4/2010

Comorbiditeit tussen autisme en depressie nader bekeken

Een primaire depressie behoort tot de stemmingsstoornissen en kan in de loop van een leven ontstaan. Autisme behoort tot de ontwikkelingsstoornissen en bestaat vanaf de geboorte. Ondanks dat de klinische kenmerken maar een beperkte overlap laten zien…

Aanbevolen

01-12-2013 | Gesignaleerd | Uitgave 6/2013

Zelfbeeld en de relatie met depressie en sociale angst bij adolescenten

Onze productaanbevelingen

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijft u als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen uw vak. Met het online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

Beeldrechten