Skip to main content
main-content

25-08-2016 | Psychologie | Nieuws

Depressie preventie in eerste lijn niet zinvol

Programma’s om depressie in de huisartsenpraktijk te voorkomen schieten hun doel voorbij. Ze zijn zeer tijdrovend en leveren nauwelijks wat op. Dat betogen de huisartsen Tim olde Hartman en Peter Lucassen in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde.

Spaans onderzoek naar effectiviteit screeningsprogramma's

In een recent Spaans onderzoek naar de effectiviteit van screeningsprogramma's voor de preventie van depressie, blijken deze veel tijd te kosten en een gering effect te hebben. De onderzoekers pleiten voor vervolgonderzoek.

De huisartsen Olde Hartman en Lucassen vinden dat zonde van het geld, schrijven ze in een commentaar in NTvG. Ze verwijzen naar een Nederlandse meta-studie uit 2014. Een groot deel van de patiënten blijkt niet te zitten wachten op preventieve psychologische behandeling blijkt uit het grote uitvalpercentage. En het resultaat is mager.

Persoonlijk verhaal

De auteurs concluderen dat preventie van de depressie in de eerste lijn niet zinvol is. Huisartsen zijn steeds meer tijd kwijt aan preventieprogramma's, waardoor er minder tijd is voor het persoonlijke verhaal van patiënten. Dit persoonlijke verhaal is juist nodig om mensen met psychische klachten goed te kunnen helpen.

Bron: Zorgvisie

Gerelateerd

Aanbevolen

27-01-2016 | Nieuws

Huisarts gaat risicogroepen preventief screenen op depressie

Nederlanders met een verhoogde kans op een depressie worden vanaf volgend jaar preventief doorgelicht door de huisarts. Dat staat in een artikel in de Volkskrant

Aanbevolen

2011 | OriginalPaper | Hoofdstuk

5 Ik en de ander: van testen naar problemen oplossen

In dit hoofdstuk kijken wij van wat grotere afstand kritisch naar de psychodiagnostiek, waarvan de inzet van psychologische testen, het thema van dit boek, een onderdeel is.

Aanbevolen

01-10-2015 | Uitgave 5/2015

Collaborative care in de huisartspraktijk

Sinds de herstructurering van de GGZ in 2014 is de rol van de huisarts alleen maar uitgebreid. Het zogenoemde Amerikaanse Collaborative Care-model biedt een goed handvat om de samenwerking tussen praktijkondersteuner GGZ (POH-GGZ) en de huisarts vorm…

Onze productaanbevelingen

BSL Psychologie Totaal

Met BSL houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met een online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, tijdschriften en online nascholing. Denk hierbij aan e-learnings en web-tv's. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.