Skip to main content
main-content

22-09-2016 | Psychologie | Nieuws

Chronische depressie effectief behandeld met cbasp

Onderzoeker Jenneke Wiersma en haar collega’s hebben voor het eerst ook voor de Nederlandse zorg aangetoond dat chronische depressie effectief te behandelen is met Cognitive Behavioural Analysis of Psychotherapy (CBASP).

Deze methodiek, ontwikkeld door de Amerikaanse onderzoeker James McCullough, is nauw afgestemd op de kenmerken van patiënten met een chronische depressie. Veel van deze patiënten hebben de hoop op verbetering opgegeven en zitten in een slachtofferrol.

De methode CBASP integreert interpersoonlijke psychotherapie, cognitieve gedragstherapie en psychodynamische psychotherapie. De behandeldoelen zijn:

1) patiënten laten inzien welk effect hun gedrag op anderen heeft,

2) patiënten nieuwe coping-strategieën aanleren en

3) het verbeteren van de sociale vaardigheden van patiënten.

Eerder dit jaar verscheen het Nederlandse CBASP protocol in de reeks ‘Protocollen voor de GGZ’. Steeds meer Nederlandse ggz-instellingen in Nederland bieden CBASP aan.


Bron: Psychopraktijk 3/2016Onze productaanbevelingen

BSL Psychologie Totaal

Met BSL houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met een online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, tijdschriften en online nascholing. Denk hierbij aan e-learnings en web-tv's. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

Beeldrechten