Skip to main content
main-content
Top

19-03-2021 | Psychologie | Nieuws

Brainspotting als traumabehandeling

Tijdens het GGZ congres Behandeling van trauma van vandaag spreekt klinisch psycholoog, onderzoeker en docent Suzy Matthijssen onder meer over brainspotting. De techniek is niet evidence-based, maar lijkt veelbelovend en is één van de tientallen verschillende traumabehandelingen, naast de de drie grote verwerkingstechnieken EMDR, Imaginaire Exposure (IE) en Imaginaire Rescripting (ImRs).

In het boek Trauma en verwerkingstechnieken van klinisch psycholoog en psychotherapeut Martijn Stöfsel wordt Brainspotting kort behandeld in het hoofdstuk Andere verwerkingstechnieken bij trauma. Brainspotting is in 2003 ontdekt door EMDR-therapeut David Grand.

Wat is brainspotting?

Brainspotting heeft een open karakter: er is geen strak protocol en de therapeut volgt het proces van de cliënt zoals dat ter plekke gaat en geeft zo ruimte aan een natuurlijk verwerkingsproces.

Brainspotting maakt met name gebruik van het werkingsmechanisme van vrije associatie in combinatie met een habituatieprocedure en dus het werkingsmechanisme van extinctie. Dat leidt tot het cognitieve werkingsmechanisme: inpassen van nieuwe informatie in al bestaande structuren.

In Nederland zijn er zo'n 100 in brainspotting opgeleide practitioners, overwegend werkend in het alternatieve circuit. Zie ook www.brainspotting.nl. Op deze site wordt de methode omschreven: een 'brainspot' is de stand of positie van de ogen die gerelateerd is aan de energetische, emotionele activering van een traumatische of emotioneel geladen ervaring in het brein. De behandelaar zoekt met een 'pointer' (een klein lichtpuntje ergens op bijvoorbeeld een muur) de brainspot op en vraagt de cliënt zich daarop te concentreren. Het vasthouden van de ingenomen oogpositie terwijl de aandacht van de cliënt gericht blijft op het lichamelijk waargenomen gevoeld dat gerelateerd is aan het betreffende therapeutische onderwerp of trauma zou een diepgaand integrerend en helend proces in de hersenen in werking zetten.

Verder onderzoek

In een onderzoek van Hildebrand, Grand en Stemmler (2017) wordt brainspotting vergeleken met EMDR en lijkt het een veelbelovende methode voor de behandeling van PTSS, maar verder onderzoek is nodig. Brainspotting wordt niet genoemd in de Posttraumatic Stress Disorder Prevention and Treatment Guidelines (2018).

Bron: Trauma en verwerkingstechnieken - Indicatiestelling bij traumabehandeling in de ggz

Gerelateerde informatie

Steeds vaker worden trauma's opgemerkt en aangepakt. Toch krijgen patiënten nog lang niet altijd de best passende behandeling, blijkt uit het rapport Systematische analyse geestelijke gezondheidszorg. Tijdens het congres Trauma en behandeling leer je meer over de verschillende behandeltechnieken, indicatiegebieden en hun voor- en nadelen. Meer informatie en aanmelden >

Aanbevolen

2020 | Boek

Imaginaire rescripting

theorie en praktijk

Dit boek biedt een praktische en volledige beschrijving van imaginaire rescripting als behandelmethode voor diverse klachten. Op overzichtelijke wijze wordt beschreven hoe de techniek toegepast kan worden in de behandeling van …

Aanbevolen

2009 | wo | Boek

Casusboek EMDR

25 voorbeelden uit de praktijk

Circa twintig jaar geleden werd EMDR (Eye Movement Desensitisation and Reprocessing) ontwikkeld als behandelvorm voor Post Traumatische Stress Stoornissen (PTSS ). Na aanvankelijke scepsis is EMDR inmiddels opgenomen in (inter)nationale richtlijnen voor de behandeling van PTSS.

Aanbevolen

01-08-2019 | in gesprek met | Uitgave 4/2019

Iva Bicanic: 'Natuurlijk kunnen kinderen met een PTSS een EMDR-behandeling aan'

Ze gaf interviews in Trouw en de Volkskrant , was studiogast bij de documentaire Leaving Neverland en als klap op de vuurpijl is ze onlangs verkozen tot Meest Invloedrijke Persoon in de Publieke Gezondheid. Iva Bicanic is 'hot'. Als autoriteit op …

Aanbevolen

01-12-2018 | Werk in uitvoering | Uitgave 4/2018

EMDR- en systeemtherapie in IGT-K: Werkt het?

Bij een nieuwe behandelmethode voor getraumatiseerde kinderen werken een EMDR- en gezinstherapeut met elkaar samen. Een studie naar deze 'Integratieve Gehechtheidsbevorderende Traumabehandeling voor Kinderen' (IGT-K) moet aantonen of de …

Aanbevolen

2021 | OriginalPaper | Hoofdstuk

Posttraumatische stressstoornis

De posttraumatische stressstoornis (PTSS) is een chronische stoornis die ontstaat bij ongeveer 10 % van de mensen na een ingrijpende gebeurtenis (o.a. met gevaar voor eigen leven en/of lichamelijke integriteit). Hoewel de gevaarlijke situatie …

Onze productaanbevelingen

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijf je als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen jouw vak. Met het online abonnement heb je toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kun je op je gemak en wanneer het jou het beste uitkomt verdiepen in jouw vakgebied.

Beeldrechten