Skip to main content
main-content
Top

12-08-2021 | Psychologie | Nieuws

12.000 boete voor onveilige praktijksite

De Autoriteit persoonsgegevens (AP) heeft recent een boete van € 12.000 gegeven aan een orthodontiepraktijk omdat de website onvoldoende beveiligd was en gevoelige gegevens (zoals bsn) op straat zouden komen te liggen. Zo bericht vandaag de LVVP in haar nieuwsbrief.

Waar moet je op letten bij de beveiliging van je praktijksite? Een veilige aanmeldmogelijkheid voor nieuwe patiënten op je website is belangrijk. Geef aan wanneer men een reactie kan verwachten en via welk kanaal.

Deze twee opties verdienen de voorkeur volgens de LVVP:

1. Alleen telefonisch aanmelden

Geef op je website aan dat nieuwe patiënten zich alleen telefonisch kunnen aanmelden. Vermeld in dat geval alleen een telefoonnummer. Dan worden er ook geen persoonsgegevens via de website verzameld en verstuurd. Geef duidelijk aan wanneer je telefonisch bereikbaar bent, zorg voor een goede voicemailtekst en bel potentiële patiënten snel terug.

2. Via een beveiligd formulier aanmelden op je website

Het is belangrijk dat de beveiliging van je website goed is. Een websitebeheerder kan je hier meer over vertellen. Geef daarbij duidelijk aan dat je je als zorgverlener dient te houden aan de AVG en de NEN 7510.

Zorg dat het aanmeldformulier alleen noodzakelijke invulvelden heeft, zodat er zo min mogelijk informatie wordt verzameld. Alleen de voor- en achternaam en een e-mailadres en eventueel een telefoonnummer zijn voldoende om contact op te nemen met de patiënt. 

De overige gegevens die van belang zijn, kunt je op een later moment op een veilige manier bij patiënt opvragen. Een dergelijk invulformulier kan vrijwel elke webbouwer maken. Van belang is dat de pagina met het aanmeldformulier niet gearchiveerd wordt en dat is per webpagina instelbaar. 

Daarnaast moet ook het digitale transport van de gegevens beveiligd worden. Dat kan op verschillende manieren, manieren afhankelijk van hoe de website is ingericht, waar deze staat en of veilige e-mail beschikbaar is.

Aanmelden via mailadres geeft risico's


Aanmelden via een onbeveiligd e-mailadres geeft het risico dat openbaar wordt dat uw patiënt een psycholoog nodig heeft. De persoonlijke problemen worden soms al direct in de e-mail aangegeven. 

Daarnaast is het een uitnodiging voor spammers en phishers. Als het e-mailadres van de praktijk hetzelfde is als het e-mailadres dat je ook voor andere zaken gebruikt, dan ligt combineren voor de hand.

Er zijn programma's voor beveiligde e-mail, zonder dat ze daarvoor een account hoeven aan te maken. Een zogenaamde 'conversatiestarter'. Het risico voor spammers en hackers blijft wel aanwezig.

Bron: LVVP

Aanbevolen | Praktijkinfo, een professionele website Voor een veilige, up-to-date en goed vindbare website kun je terecht bij Praktijkinfo van Bohn Stafleu van Loghum. Praktijkinfo is een dienst waarmee je gemakkelijk een moderne en gebruiksvriendelijke website voor jou en je patiënten maakt. 

Een website speciaal ontwikkeld voor de zorgprofessional. Praktijkinfo levert een kant en klaar template aan en biedt je modules waarmee je gemakkelijk informatie over je praktijk online zet. Daarna beheer je zelf de content op de website en zorgt Praktijkinfo dat je website veilig, up-to-date en goed vindbaar blijft.

Praktijkinfo ontwikkelt haar aanbod door en biedt nu een online agenda module en de mogelijkheid om wanneer een fysiek consult niet mogelijk is, een online consult te houden in de digitale spreekkamer. Meer informatie over beeldbellen in de digitale spreekkamer >

Gerelateerde informatie

Aanbevolen

2016 | OriginalPaper | Hoofdstuk

Hoe kom je aan cliënten?

Marketing is voor de meeste psychotherapeuten ‘niet hun ding’. Maar we willen wel graag dat de juiste cliënten ons vinden. Hoe genereer je een gestage stroom van verwijzingen en wat doe je als dat even niet soepel loopt? Met welke …

Aanbevolen

01-02-2012 | Online | Uitgave 1/2012

PR voor je praktijk via internet

De belangrijkste vraag voor een psycholoog als beginnend ondernemer is: hoe kom je aan cliënten? Afwachten tot ze je vanzelf weten te vinden, is meestal geen optie. Actief reclame maken wordt in deze branche vaak niet kies gevonden, al verschuift de …Onze productaanbevelingen

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijf je als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen jouw vak. Met het online abonnement heb je toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kun je op je gemak en wanneer het jou het beste uitkomt verdiepen in jouw vakgebied.

Beeldrechten