Skip to main content
main-content
Top

29-08-2016 | Psychologie | Nieuws

Bipolaire stoornis niet vaak gediagnosticeerd

Ongeveer 10% van de Engelse patiënten tussen de 16 en 40 jaar, die antidepressiva tegen depressie of angst krijgen voorgeschreven hebben een  niet gediagnosticeerde bipolaire stoornis, zo blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Leeds.

Het betreft vaker de jongere patiënten  en degenen die meer ernstige episodes van depressie melden. Het onderzoek beveelt aan dat behandelaren  de levensgeschiedenis van de patiënten  met angst of depressie, vooral jongere patiënten en degenen die het niet goed doen, goed te bekijken voor aanwijzingen  van een bipolaire stoornis voor een betere behandeling en een sneller herstel.

Mensen herkennen zelf niet de manische periodes met symptomen zoals veel energie, heel actief, meer zelfvertrouwen en vertellen hun huisarts er niet over. Dit kan betekenen dat niet de juiste behandeling wordt ingezet zoals het voorschrijven van antidepressiva zonder stemmingsstabiliserende medicatie.

Dr Tom Hughes van de Universiteit van Leeds: “Bipolaire stoornis is een ernstig probleem, met een hoge mate van invaliditeit en een risico op suïcide. Het kan bij depressieve patiënten gemakkelijk over het hoofd worden gezien. Onder-diagnose en over-diagnose van ziektes geeft problemen. Ik hoop dat dit onderzoek bijdraagt aan een betere erkenning van deze belangrijke en invaliderende aandoening. ”

Bron: Psypost.org

Gerelateerd

Aanbevolen

2013 | wo | Boek

Dialectische gedragstherapie voor jongeren met een borderlinestoornis

Met het werkboek Surfen op emoties

Jongeren met een borderline persoonlijkheidsstoornis of trekken ervan voelen zich vaak wanhopig, onbegrepen en niet in staat een leven op te bouwen dat ze als de moeite waard ervaren. Dit leidt tot constante emotionele ontregeling: woedeaanvallen,

Aanbevolen

01-08-2016 | Uitgave 4/2016

Neuropsychologische diagnostiek en behandeling bij stemmingsstoornissen

Dit artikel biedt een overzicht van onderzoek naar de cognitieve afwijkingen bij cliënten met stemmingsstoornissen en de implicaties hiervan voor de klinische praktijk. Met een casus wordt geïllustreerd hoe neuropsychologische diagnostiek en …

Aanbevolen

01-06-2014 | Cliëntenvoorlichting | Uitgave 3/2014

De bipolaire stoornis

In deze bijdrage staat de bipolaire of manisch depressieve stoornis centraal. Besproken wordt wat deze stoornis inhoudt, hoe het behandeld wordt en wat je er zelf aan kunt doen.

Onze productaanbevelingen

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijft u als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen uw vak. Met het online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.