Skip to main content
main-content
Top

07-10-2021 | Psychologie | Nieuws

Betaaltitel voor Spravato - de neusspray tegen depressie

Spravato is een neusspay bedoeld voor therapieresistente depressieve patiënten. Het is een duur geneesmiddel, dat verstrekt wordt via de ggz-instelling. Vanwege de mogelijke bijwerkingen moet het altijd gebruikt worden onder toezicht van een professional. De werkzame stof Esketamine is een verwant van ketamine. 

Het kost ongeveer € 10.000 per jaar, per patiënt. Spravato is per 1 september toegevoegd aan het basispakket voor 1 indicatie. Het geneesmiddel is het eerste dure geneesmiddel voor de ggz. 

Een dbc is niet geschikt voor de vergoeding van (dure) geneesmiddelen, daarom is er een aparte betaaltitel voor. De NZa gaat met de sector in overleg, zodat per 2023 de indicatie op de factuur komt.

De nieuwe betaaltitel voor het geneesmiddel Spravato is opgenomen in de regelgeving voor de ggz en fz. Zie de aangepaste links beleidsregel, regeling en tariefbeschikking per 2021 voor de ggz en fz op NZa. nl.

Gerelateerde informatie

Aanbevolen

02-05-2017 | Psychologie | Nieuws

Ketamine: een paardenmiddel tegen zware depressie

Ketamine stamt uit de diergeneeskunde. Het is een middel om paarden onder narcose te brengen. Ketamine vond zijn weg naar jonge mensen die tijdens uitjes uit hun dak willen gaan. De verslavingszorg heeft er zijn handen vol aan.

Aanbevolen

2009 | Boek

Preventieve cognitieve training bij terugkerende depressie

Preventieve cognitieve training bij terugkerende depressie is een protocol voor psychologen, psychotherapeuten, psychiaters en andere hulpverleners in de geestelijke gezondheidszorg gericht op het voorkomen van terugval bij cliënten die hersteld zijn van voorgaande depressies.

Onze productaanbevelingen

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijf je als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen jouw vak. Met het online abonnement heb je toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kun je op je gemak en wanneer het jou het beste uitkomt verdiepen in jouw vakgebied.

Beeldrechten