Skip to main content
main-content
Top

30-06-2020 | Psychologie | Nieuws

Behandelkeuzetool bij angstklachten en angststoornissen

De behandelkeuzetool bij angstklachten en angststoornissen kan richting geven aan je behandeling. Je kunt de tool inzetten in de huisartsenpraktijk (incl. POH-GGZ), of in de Generalistische Basis GGZ (BGGZ), of Gespecialiseerde GGZ (SGGZ). Samen met jouw team kun je met dit hulpmiddel de problematiek van de cliënt omschrijven. Vervolgens brengt de tool een richtinggevend advies uit.

Dit advies, gebaseerd op de zorgstandaard Angstklachten en angststoornissen en gemaakt en getoetst door professionals, geeft jou en je cliënt input om samen te komen tot een passend behandelplan. Het advies is richtinggevend maar laat voldoende ruimte voor de unieke situatie van jouw patiënt.

De tool staat op de AkwaGGZ introductiepagina van de Zorgstandaard Angstklachten en angststoornissen.

Naar de tool >

Bron: AkwaGGZ - GGZ Standaarden

Gerelateerde informatie

Aanbevolen

2009 | Boek

Metacognitieve therapie bij gegeneraliseerde angst

Metacognitieve therapie bij gegeneraliseerde angst is een protocol voor hulpverleners in de geestelijke gezondheidszorg, die patiënten met een gegeneraliseerde angststoornis (GAS) behandelen. 

Aanbevolen

2010 | Boek

Cognitieve therapie bij sociale angst

De kernangst van mensen met een sociale-angststoornis is de angst dat anderen hen negatief evalueren. Zo zijn ze bang dat anderen hen dom, raar, zwak, minder, oninteressant of arrogant vinden. Cogniti ...

Aanbevolen

2008 | Boek

Behandeling van angststoornissen bij kinderen en adolescenten

Met het cognitief-gedragstherapeutisch protocol Denken + Doen = Durven

Angststoornissen zijn de meest voorkomende vorm van psychopathologie bij kinderen en jeugdigen en gaan vaak niet spontaan over. Bovendien leiden angststoornissen tot allerlei andere problemen, zoals schooluitval, depressie, alcoholmisbruik en problemen in het gezin.

Aanbevolen

2020 | Boek

Imaginaire rescripting

theorie en praktijk

Dit boek biedt een praktische en volledige beschrijving van imaginaire rescripting als behandelmethode voor diverse klachten. Op overzichtelijke wijze wordt beschreven hoe de techniek toegepast kan worden in de behandeling van …

Aanbevolen

2017 | hbo | Boek

Eerste hulp bij faalangst

Faalangsttraining voor jongeren van 10 tot 18 jaar

Met dit boek kunt u als therapeut zelfstandig aan de slag met een individuele en groepsbehandeling van kinderen met faalangst in de leeftijd van 10 tot 18 jaar.

Aanbevolen

01-02-2018 | Onder collega’s | Uitgave 1/2018

‘Een effectieve angsttherapie helpt je niet van je angst af, maar van de angst voor je angst’

Onlangs was de Amerikaanse hoogleraar en vooraanstaande angstexpert Michelle Craske op werkbezoek in Leuven, bij haar Vlaamse collega Dirk Hermans, hoogleraar Klinische psychologie en directeur van het Centrum voor Leerpsychologie en Experimentele …

Onze productaanbevelingen

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijf je als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen jouw vak. Met het online abonnement heb je toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kun je op je gemak en wanneer het jou het beste uitkomt verdiepen in jouw vakgebied.

Beeldrechten