Skip to main content
main-content

06-06-2017 | Psychologie | Nieuws

Autoriteit Persoonsgegevens stelt onderzoek in bij Benchmark GGZ

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) onderzoekt of de Stichting Benchmark GGZ (SBG) voldoet aan de wetgeving rondom de verwerking van privé gegevens. Aanleiding is onder meer de ophef die ontstond, toen bleek dat ggz-instellingen zonder medeweten van cliënten persoonlijke gegevens leverden aan SBG.

SBG is in 2011 opgericht om de data te verwerken die voortkwamen uit de Routine Outcome Measurement (ROM) in de geestelijke gezondheidszorg. De standaard vragenlijst, die de uitkomsten van behandelingen moet monitoren, is omstreden en de aanlevering van de data aan SBG ook.

ROM-data zijn weliswaar niet tot een persoon te herleiden, maar toch is er momenteel onduidelijkheid over de vraag of de aanlevering van ROM-data aan SBG aan de privacy-regelgeving voldoet. Die regelgeving werd dit jaar strenger na een uitspraak van de AP. Koepelorganisatie GGZ Nederland adviseerde haar leden dit daarom voorjaar om de ROM-data voorlopig niet door te sturen naar de SBG.

Minister Schippers van Volksgezondheid vindt het vooral belangrijk dat de ROM wel wordt uitgevoerd, omdat het op dit moment het aangewezen instrument is om de kwaliteit van de ggz te meten.

Bron: Skipr.nl


Onze productaanbevelingen

BSL Psychologie Totaal

Met BSL houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met een online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, tijdschriften en online nascholing. Denk hierbij aan e-learnings en web-tv's. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.