Skip to main content
main-content
Top

19-08-2019 | Psychologie | Nieuws

Anorexia en dwangstoornis genetisch verwant

Het erfelijk celmateriaal van patiënten met anorexia nervosa heeft veel overlap met dat van OCS (obsessief-compulsieve stoornis). Genetisch hangt het samen met metabole kenmerken, zoals verlaagde insulineresistentie en een laag vetpercentage.

Dit blijkt uit onderzoek van Hunna J. Watson en onderzoekers in een genoombrede associatiestudie (GWAS). Zij onderzochten 16.992 anorexiapatiënten. In totaal zijn er acht loci gevonden, vaste posities van genen die in het brein van anorexiapatiënten tot uiting komen.

De studie bewijst dat anorexia nervosa gedeeltelijk tot de hersenen is terug te brengen. En daarnaast dat het genoom van anorexia een grotere relatie met dat van OCS heeft dan met andere psychiatrische stoornissen. Bij behandelaars heerste dit vermoeden al langer, gezien de grote controlebehoefte en dwangmatige handelingen van deze patiënten.

Anorexiapatiënten blijken een biologisch bepaalde behoefte tot bewegen en een grotere genetische aanleg voor ondergewicht te hebben. Er zijn negatieve relaties gevonden tussen anorexia nervosa en factoren zoals vetmassa, vetvrije massa, BMI, obesitas en type diabetes II. Wel hangt het positief samen met HDL-cholesterol en lichaamsactiviteit.

Voor het hele onderzoek "Genome-wide association study identifies eight risk loci and implicates metabo-psychiatric origins for anorexia nervosazie" zie nature genetics >>

Bron: nedkad.nl

Gerelateerde informatie

Aanbevolen

01-06-2019 | Proefschrift | Uitgave 2/2019

Has food lost its attraction in anorexia nervosa?

In deze rubriek laat de redactie van Kind & Adolescent Praktijk een promovendus aan het woord om te vertellen over zijn of haar onderzoek.

Aanbevolen

2011 | Boek

Cognitieve gedragstherapie bij jongeren met een eetstoornis

Eten zonder angst

Cognitieve gedragstherapie bij jongeren met een eetstoornis is een protocol voor de behandeling van jongeren tussen de 10 en 20 jaar met een eetstoornis. 

Aanbevolen

19-07-2019 | Original Article | Uitgave 6/2019 Open Access

Training Rejection Interpretation in Eating disordeRs (TRIER): Preliminary Findings of a Feasibility Study in Adolescents with Anorexia Nervosa

This study investigated expectations of social rejection in adolescents with anorexia nervosa. Female adolescents (N = 24) admitted for hospital treatment completed both a positive interpretation bias training (experimental training) and a 50% …

Onze productaanbevelingen

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijft u als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen uw vak. Met het online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.