Skip to main content
main-content
Top

09-08-2017 | Psychologie | Nieuws

Aantal zelfdodingen in de jeugdzorg neemt toe

Instanties voor jeugdzorg in Nederland rapporteerden vorig jaar zestien zelfdodingen, meer dan ooit tevoren. Volgens zorginstelling Pluryn komt dit mede door een toename van het aantal jongeren met ernstige psychiatrische problemen in de jeugdzorg. Dat schrijft het Algemeen Dagblad.


Pluryn-manager Marian Draaisma spreekt van een verschuiving van de geestelijke gezondheidszorg naar de jeugdzorg. Dit komt volgens haar onder meer doordat in de ggz het aantal verblijfsplaatsen voor jeugdigen is afgebouwd. "Zodra de inschatting is dat de jongere enigszins stabiel is en er geen acute risico's meer zijn, worden zij ontslagen uit de ggz." Ouders, instellingen en gemeenten moeten op zoek naar passende zorg voor deze jongeren en komen in de jeugdzorg terecht.

Jeugdzorginstanties die de meeste intensieve vorm van hulp bieden zien het aantal 'ernstige gevallen' toenemen. Het gaat onder meer om jongeren die kampen met ernstige stoornissen zoals zware vormen van autisme of ernstige trauma’s. 

De Inspectie Jeugdzorg wijst erop dat jeugdhulpaanbieders sinds de invoering van de Jeugdwet in 2015 verplicht zijn om calamiteiten te melden. "Mogelijk verklaart dit mede de stijging van het aantal suïcidemeldingen", aldus een woordvoerder in het AD.

Bron: Algemeen Dagblad


Onze productaanbevelingen

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijft u als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen uw vak. Met het online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

Beeldrechten