Skip to main content
main-content
Top

07-02-2019 | Psychologie | Nieuws

Hulp bij aanpassingsstoornissen bij (ex-)kankerpatiënten wordt tijdelijk weer vergoed

Veel (ex-)kankerpatiënten hebben ook psychische klachten. Soms zelf jaren na de behandeling. Wanneer deze klachten ernstig zijn en niet overgaan, kan er sprake zijn van een aanpassingsstoornis. In 2012 werd gespecialiseerde hulp bij een aanpassingsstoornis uit het basispakket gehaald. Maar mede door de multidisciplinaire richtlijn Aanpassingsstoornissen bij patiënten met kanker uit 2016, ontstond er steeds meer draagvlak voor toegang tot gespecialiseerde hulp bij een aanpassingsstoornis. 

Sinds 1 maart 2018 wordt deze zorg tijdelijk weer vergoed. Voorwaarde is dat de hulp wordt gegeven door een behandelaar uit het deskundigenbestand van de Nederlandse Vereniging voor Psychosociale Oncologie (NVPO). De behandelaar moet werken volgens de multidisciplinaire richtlijn.

Intussen wordt onderzoek gedaan naar het effect van psychologische zorg en vroegtijdige signalering. Er zijn 2 projecten gestart:

  • De pilot Aanpassingsstoornissen bij (ex-)kankerpatiënten uitgevoerd door IKNL
  • Het (kosten)effectiviteitsonderzoek uitgevoerd door de Vrije Universiteit Amsterdam

Aan de hand van de projecten moet duidelijk worden of een structurele vergoeding vanuit de basisverzekering zinvol is.

Bron: ZonMw

Gerelateerde informatie

Aanbevolen

2012 | OriginalPaper | Hoofdstuk

6 Kanker

In Nederland wordt 30 procent van de sterfgevallen veroorzaakt door kanker. In 2008 overleden voor het eerst meer mensen aan kanker dan aan hart- en vaatziekten. Bij mannen is kanker al sinds 2005 de belangrijkste doodsoorzaak (zie www.cbs.nl). Volge


Aanbevolen

22-03-2018 | Psychologie | Nieuws

Untire app helpt bij extreme vermoeidheid (ex)kankerpatiënten

Bram Kuiper en Door Vonk ontwikkelden met hun medewerkers de nieuwe  Untire app, welke gericht is op (ex)kankerpatiënten die worstelen met (soms) extreme vermoeidheid. Wereldwijd zijn dit tientallen miljoenen mensen.


Onze productaanbevelingen

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijft u als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen uw vak. Met het online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.