Skip to main content
main-content
Top

26-02-2019 | Psychologie | Nieuws

Genen geïdentificeerd die risico geven op chronische slapeloosheid

Onderzoekers zijn weer een stap dichter bij de oorzaak van slapeloosheid. Een international team heeft 956 genen geïndentificeerd die een risico geven op chronische slapeloosheid. De onderzoeksresultaten zijn gepubliceerd in Nature Genetics.


Het onderzoeksteam, onder leiding van Nederlandse onderzoekers, heeft dna en slaapgegevens van 1,3 miljoen mensen geanalyseerd. Eus van Someren is neurofysioloog bij het Nederlands Herseninstituut en het Amsterdam UMC en betrokken bij het onderzoek. Hij zegt hierover in Nieuws en Co op NPO Radio 1, dat het er op lijkt dat mensen met de risicogenen bepaalde spanningen niet goed opgeruimd krijgen tijdens hun slaap.

De volgende stap is hersencellen op moleculair niveau analyseren. Ook wordt onderzocht wat goed helpt, medicijnen of handvatten om zo ontspannen mogelijk naar bed te gaan.

Bron: nos

Gerelateerde informatie

Aanbevolen

2019 | OriginalPaper | Hoofdstuk

Cognitieve therapie bij insomniastoornis

Slaap is een basale levensbehoefte. Ongeveer 10 % van de volwassen Nederlandse bevolking lijdt aan een insomniastoornis. De definitie hiervan is minimaal drie nachten per week problemen met in- en/of doorslapen gedurende minimaal drie maanden.


Aanbevolen

2015 | Boek

Behandeling van langdurige slapeloosheid

Dit boek biedt een protocol voor hulpverleners in de geestelijke gezondheidszorg die cliënten met langdurige slapeloosheid behandelen. Hierbij wordt slapeloosheid niet alleen als symptoom gezien van bijvoorbeeld een onderliggende depressie of angs


Aanbevolen

11-07-2018 | Uitgave 1/2019 Open Access

Are sleep hygiene practices related to the incidence, persistence and remission of insomnia? Findings from a prospective community study

The purpose was to examine whether sleep hygiene practices are associated with the course of insomnia (incidence, persistence and remission) over 1 year in the general population. This longitudinal study was carried out in the general population.


Slaapstoornissen

08-02-2016 | Artikel

Alles over slaapproblemen

08-02-2016 | Lijst

Boeken

09-02-2016 | Lijst

Artikelen

09-02-2016 | Artikel

Adressen slaapklinieken in Nederland

05-09-2016 | Artikel

Voordelen BSL Psychologie Totaal


Onze productaanbevelingen

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijf je als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen jouw vak. Met het online abonnement heb je toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kun je op je gemak en wanneer het jou het beste uitkomt verdiepen in jouw vakgebied.

Beeldrechten