Skip to main content
main-content
Top

06-10-2016 | Psychologie | Nieuws

Zeven Ggz-instellingen testen Virtual Reality

Zeven jeugd ggz-instellingen gaan de komende tijd op grote schaal Virtual Reality (VR) testen bij behandelmethoden. Aan het onderzoek werken Accare, De Bascule, Curium LUMC, De Jutters, Karakter, Triversum en Yulius mee. De zeven instellingen werken samen met het eHealth behandelplatform Jouw Omgeving en VRendle. 

Met de inzet van VR worden andere behandelmethoden beschikbaar gemaakt. Een cliënt kan, door een virtual reality bril op te zetten, thuis aan de slag met de VRapplicatie. De behandelaar en de cliënt krijgen zo inzicht in de voortgang van de behandeling.

Angststoornissen

Het onderzoek richt zich vooral op mensen met angststoornissen. Door de bril zien zij situaties die hen angst aanjagen, waardoor ze ermee leren omgaan, denken de deelnemers aan de test. De behandelaar en de cliënt krijgen zo inzicht in de voortgang van de behandeling.

Brik Frankvoort van Jouw Omgeving in Zorgvisie.ict.nl: ‘Uit internationaal onderzoek blijkt dat virtual reality goed tot zijn recht komt bij therapieën waarbij mensen met een angststoornis leren omgaan met hun angsten. Denk aan pleinvrees, straatvrees, angst voor het donker, angst in de bus of paniek in de supermarkt. Met de vr exposure therapy wordt iemand stapsgewijs geconfronteerd met datgene waar hij of zij bang voor is.’

Kostenbesparend

Frankvoort ziet VR als eeen van de krachtigste technieken in de gedragstherapie. Op dit moment worden de virtual reality-behandelingen ingezet voor therapie, empathietraining en ontspanning. De zeven ggz-instellingen denken dat de inzet van deze methode kostenverlagend zal zijn.

Bron: Zorgvisie.nl, Zorginstellingen.nl 

Gerelateerd

Aanbevolen

01-02-2016 | Gesignaleerd | Uitgave 1/2016

Begrip voor eetstoornis dankzij virtual reality bril

Voor veel naasten van mensen met eetstoornissen is het moeilijk te begrijpen dat eten zo moeilijk en eng is geworden, of juist is veranderd in een obsessie. Om vrienden, familie en behandelaren meer inzicht te geven in wat er in het hoofd van …Onze productaanbevelingen

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijft u als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen uw vak. Met het online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.