Skip to main content
main-content
Top

02-10-2020 | Psychologie | Nieuws

7e Herziening richtlijn Corona en GGZ

De 7e versie van de richtlijn Corona en GGZ is 2 oktober gepubliceerd op GGZ Standaarden door Akwa GGZ. In de richtlijn zijn wijzigingen doorgevoerd in de paragraaf Voorkomen van besmetting en in de paragraaf Verantwoord inzetten van (zorg)professionals

Mondneusmaskers

Waar 1,5 meter afstand niet goed mogelijk is bij een instelling of bij een vrijgevestigde behandelaar, mag een mondneusmasker verplicht worden gesteld. Patiënten en bezoekers kunnen daarvoor een eigen masker gebruiken. Dit geldt ook voor ambulante thuiszorg. De hulpverlener kan, bij twijfel over het besmettingsrisico, de professionele inschatting maken om persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) te dragen.

Testen en Quarantaine

  • Bij klachten als niezen, hoesten, benauwdheid en/of koorts moet de (zorg)professional getest worden. Als medewerker in de direct patiëntgebonden zorg of behandeling heeft de medewerker voorrang bij het aanvragen van een test bij de GGD. 
  • Wanneer een (zorg)professional negatief test maar wel verkoudheidsverschijnselen heeft, wordt geadviseerd te werken met een mondneusmasker. Zo worden anderen niet besmet met het verkoudheidsvirus. 
  • Wanneer een (zorg)professional terugkomt uit een risicogebied, of wanneer diegen via de Corona-app de melding heeft gehad dat deze langdurig in contact is geweest met een besmette ander, moet deze 10 dagen in quarantaine gaan. Bij het ontstaan van corona-gerelateerde klachten moet de (zorg)professional zich laten testen. In uitzonderingssituaties waarin een ernstig personeelstekort dreigt, mag de (zorg)professional in overleg met de GGD en bedrijfsarts wel werken maar moet dat dan doen met gebruik van PBM.

Er zijn geen wijzigingen in de hier ondergenoemde onderdelen:

Groepsbehandeling

Groepsbehandelingen kunnen worden opgestart mits de ruimte groot genoeg is om 1,5 meter afstand te kunnen houden.

Face-to-face contact

De richtlijn adviseert ambulant werkende teams om laagdrempelig weer te starten met huisbezoeken en face-to-face contact, omdat het niet altijd mogelijk is goede zorg aan cliënten met ernstige psychische aandoeningen op afstand te leveren.

Shared-decisionmaking

De keuze voor de behandelvorm (face-to-face of digitaal) het resultaat moet zijn van shared-decisionmaking. Dit biedt mogelijkheden om zorg op maat te leveren, in samenspraak met cliënt en naaste(n).

Lees meer over de wijzigingen in de nieuwe versie van de richtlijn Corona en GGZ >

Bron: AkwaGGZ

Onze productaanbevelingen

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijf je als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen jouw vak. Met het online abonnement heb je toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kun je op je gemak en wanneer het jou het beste uitkomt verdiepen in jouw vakgebied.

Beeldrechten