Skip to main content
main-content
Top

15-04-2019 | Psychologie | Nieuws

'Nieuwe' eetstoornis Arfid (avoidant/restrictive food intake disorder)

Bijzonder hoogleraar voedings- en eetstoornissen Sandra Mulkens (Universiteit Maastricht en behandelcentrum SeysCentra) wil meer onderzoek naar Arfid (avoidant/restrictive food intake disorder).  


Arfid staat in de DSM5, maar is relatief onbekend. Bij Arfid eet je heel selectief. Er is geen fixatie op gewicht of uiterlijk, maar op het voedsel zelf - kleur, textuur of smaak. 

12 april 2019 werd Mulkens geïnaugereerd tot bijzonder hoogleraar, met de aanpak van Arfid als missie. De problematiek bestond al, alleen was er nog geen term voor. Voorheen stond het bekend als een aandoening voor kinderen, omdat ca. 30 procent van de jonge kinderen kenmerken vertoont. Ze lusten bepaald eten niet, gruwelen van de substantie, of eten maar één gericht. Twee procent heeft deze klachten op  oudere leeftijd, maar wordt Arfid niet altijd herkend. Mulkens pleit voor meer onderzoek naar Arfid.

DSM5

Volgens de DSM5 zijn de kenmerken van een Arfid-patiënt onder meer flink afvallen of aankomen, sociale problemen, een negatief zelfbeeld en afhankelijkheid van voedingssupplementen. 2 tot 4 procent van de bevolking heeft volgens onderzoek last van één van deze klachten.

Behandeling

Uit onderzoek blijkt dat de aandoening is te behandelen met CGt. Met vier weken intensieve therapie.

Bron: AD, Parnassia groep

Gerelateerde informatie

Aanbevolen

2011 | Boek

Cognitieve gedragstherapie bij jongeren met een eetstoornis

Eten zonder angst

Cognitieve gedragstherapie bij jongeren met een eetstoornis is een protocol voor de behandeling van jongeren tussen de 10 en 20 jaar met een eetstoornis. 


Aanbevolen

2011 | Boek

COMET voor negatief zelfbeeld

Competitive memory training bij lage zelfwaardering en negatief zelfbeeld

COMET voor negatief zelfbeeld is een protocol voor hulpverleners in de geestelijke gezondheidszorg die cliënten met zelfbeeldproblematiek behandelen. 


Aanbevolen

2014 | Boek

Zelfbeeldtraining voor kinderen en jongeren

Competitive Memory Training (COMET)

In deze therapeutenhandleiding wordt het protocol Zelfbeeldtraining theoretisch en praktisch uitgelegd. Er wordt ingegaan op de individuele en de groepsbehandeling, waardoor u als therapeut na het lezen van deze handleiding met beide versies aan d


Aanbevolen

2019 | OriginalPaper | Hoofdstuk

Cognitieve therapie bij eetstoornissen en obesitas

In dit hoofdstuk bespreken wij de basis van cognitieve therapie voor anorexia nervosa, boulimia nervosa, eetbuistoornis en obesitas. Eerst volgt een korte beschrijving van de eetstoornissen. Vervolgens wordt het cognitieve model gepresenteerd …

​​​​​​​

Onze productaanbevelingen

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijf je als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen jouw vak. Met het online abonnement heb je toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kun je op je gemak en wanneer het jou het beste uitkomt verdiepen in jouw vakgebied.

Beeldrechten